Minestronesuppe

Hvordan kan man egentlig formidle en oppskrift på en suppe, som egentlig ikke har en oppskrift?Man tar det en har, og koker i hop, ja, en suppe. En genial måte å bruke opp ulike rester, lage nye rester,  eller lure i de kresne noe de tror de ikke liker..
Den er, som supper flest, basert på en kraft. Altså grønnsakskraft, oksekraft eller kyllingkraft. Og ellers det en måtte finne på kjøkkenet. Alltid ulike grønnsaker. Av og til også bacon, eller spekeskinke. Og ganske ofte pasta. Derfor finnes det så mange ulike oppskrifter på suppa også.

Jeg kan huske at jeg slett ikke syntes noe særlig om minestronesuppe i min barndom. Likevel fikk jeg ånden over meg til å prøve igjen. Hjemmelaget denne gangen. Og med en skikkelig base. Det kan gjøre underverker for smaksløkene, sammen med en del flere år på baken.

Minestrone er italiensk, kommer fra ordet minestra, og det betyr rett og slett suppe. Så la oss da koke suppe.
Minestronesuppe
1 dl olivenolje
1 squash
1 aubergine
2 gulrøtter
4 stangselleri
1 gul løk
2 poteter
2-3 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
1 dl hvitvin. eplemost, appelsinjuice e.l.
1 l kyllingkraft
1 boks hakkede tomater
salt
pepper

4 ss smør eller olivenolje
150 g aspargesbønner
100 g sukkererter
8 sherrytomater

Pesto
1 potte frisk basilikum
3 dl olivenolje
50 g pinjekjerner
3-4 fedd hvitløk
25 g revet parmesan

Her er det mye som skal renses, deles og hakkes - så vi begynner med det. Det er så greit med alt som er gjort.

Varm opp 1 dl olivenolje i en stor kjele. Ha i i squash, aubergine, gulerot, stangselleri, løk og hvitløk. La det frese i en 10 minutter. Det er samme prinsipp som med risotto, eller kraft. Du lager i stand en base som setter smak til maten.

Ha i tomatpuré, og la den frese med et par minutter. Her vil du gjerne få svidd bort noe av den rå smaken i tomatpréen.

Så er turen kommet til hvitvin. Klassisk. I mangel på hvitvin kan du bruke noe annet som eplemost, eller til og med appelsinjuice. Smaken vil selvsagt variere litt. Men sånn er det nå med en suppe basert på det du har.. La hvitvinen få koke inn til det halve sammen med grønnsakene.

Deretter er turen kommet til kyllingkraften sammen med en boks tomater, og to poteter. Ha i gryta. Gi det et oppkok, skru ned varmen, og la det stå å putre en 30 minutter.

Nå kan du ta kjelen av varmen. Smake til med salt, pepper, og gjerne mengder av frisk basilikum. Ønsker du en tynn suppe med masse smak kan du sile av her. Eller du kan gå for en tykkere variant, men det blir fort til en grønnsaksgryte.

Kok opp den avsilte suppa igjen. La den få trekke i 10 minutter til før du jevner med en stavmikser. Det er jo en sjanse for å få med litt av alt det grønne du kanskje angrer litt på at du silte bort. Blending inn..

Smak til suppa med frisk lime.

Jeg velger så å gjøre det enkelt, og med mindre oppvask. Jeg har aspargesbønner, hvite bønner og sukkererter rett i suppa, og gir dem et par minutter der. Du kan gjøre det samme i en kjele med lettsaltet vann. Skyll grønnsakene raskt i kaldt vann for å beholde spensten. Og fordel i tallerkener. Den varme suppa helles over de nytrukne grønnsakene.

Pynt med litt frisk basilikum og friske tomater. Server med pesto og nyrevet parmesan.

Pesto kan du selvsagt  kjøpe ferdig på glass, og her snakker vi om den grønne varianten. Den med basilikum. Men den er like selvsagt best om du lager den selv.

Ha frisk basilikum, olivenolje og hakket hvitløk i en blender. Kjør sammen med full fres. Ha i pinjekjerner ig parmesan. Og kjør det hele sammen. Du har pesto.
Oppbevar det du ikke bruker i et tett glass i kjøleskapet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør