Karnabeet Be Tahini

Karnabeet er rett og slett blomkål. Noen vil friterte den. Andre sauterer den. Og jeg har ovnsstekt den. I denne libanesiske varianten får blomkålen følge av en tahinisaus. Herlig!
Det minner mistenkelig på Zahra Mekhla (http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/04/zahra-mekhla-som-betyr-grillet-blomkal.html), grillet blomkål. Og forskjellen er kanskje ikke annet enn at den ene er fritert-, mens den andre er grillet/stekt blomkål? Uansett er blomkål i sesong, og med en smak av Midt-Østen og sesam blir det helt fantastisk.

Det dukket opp et bilde i Instagram feeden min av Karnabeet med like duggfriske kantarell, og dermed var i grunnen ideen plantet. Både blomkål og kantarell hadde jeg allerede. Det var brukt en chipotle chili istedenfor den mer tradisjonelle za´ataren. Chitpotle forbindes nok mer med taco og meksikansk mat. Det er røkt chili, gjerne jalapéno. Og jeg kan godt tenke meg at røkt paprikapulver også kan benyttes, selv om hodet mitt da tenker mer på spansk inspirert mat. Za´atar er et blandingskrydder fra Midt-Østen som gjerne består av ulike urter som oregano og timian, sesamfrø og sumak. Men smaken er som baken. Bruk det du vil!
Karnabeet Be Tahini
1 blomkål
3-4 sjalottløk
Olivenolje

1 dl tahini
0,25 dl sitron
3 fedd hvitløk
1 ts salt
0,25 dl kaldt vann

Sesamfrø


Kantareller
Granateple
Chipotle chili/Za´atar/Røkt paprikapulver
Frisk koriander

Sett ovnen på 175 grader. Bryt blomkålen i små buketter, og ha utover et stekebrett dekket med bakepapir. Risør olivenolje over blomkålen, og stek i ovnen cirka 20 minutter. 

Rør sammen en tahini dressing. Den består av tahini, frisk sitronsaft, hakket hvitløk og vann. Om du vil kan du jo ha i litt ekstra sesam i form av sesamfrø. Den skal være litt tyntflytende. 

Etter de 20 minuttene tar du blomkålen ut av ovnen, og heller over tahini dressingen. Du kan ha over krydder som za'atar, chipotle chili eller røkt paprika nå, eller heller drysse det over senere. Sett blomkålen inn igjen i ovnen, 20 minutter til. 

Kantarellen renses og børstes. Stek den i en stekepanne, eller la den forvelle i kokende vann. 

Stekt blomkål med tahinidressing servers med kantarellen og hakket koriander. Ett dryss med krydder om du ikke allerede har brukt det. Og til slutt, om du vil, friske kjerner fra et lite granateple.

Retten fungerer alene, som en del av et større meze bord,  eller som tilbehør til kjøtt og fisk. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør