Stekte naan brød

En gang lærte jeg at det var normal høflighet å bruke kniv og gaffel. Alt annet var ganske grisete i grunnen. Unntaket var muligens om en fikk servert kylling. Da kunne selv Kongen ta i bruk fingrene. Og det Kongen gjør, det er lov.
Så ble reportoaret litt utvidet i takt med kulturen og matskikkene. Og plutselig var det helt vanlig å spise med pinner. Dette på tross av at japanerne selv vil insistere på å spise med fingrene, med mindre de er på et fint offentlig sted. Men nok om det. Langt mer vanlig enn både pinner, kniv og gaffel er brød. Rett og slett en slags spiselig gaffel eller skje en kan plukke opp maten med. Og deretter spise i lag med den. Praktisk, ikke sant.

Naan er persisk, og betyr rett og slett brød. Sånn sett er begrepet naanbrød litt smør på flesk. Brødet er gjerne ganske flatt og ovalt, og godt å gripe i. I motsetning til chapati, som nærmest blir et flatbrød, inneholder naan gjær som gjør det luftig.  I tillegg bruker vi melk eller youghurt, eller da begge deler i brødet. Noe som gir en mer fyldig smak. 

Jeg har skrevet om naanbrød før. Det er en versjon som jeg steker i stekeovnen på høy temperatur, mens de sakte blåser seg opp. Kjempegode. Og kan minne litt om pita. Ikke rent overraskende for de som kjenner meg, har jeg mer enn en variant. Og her en dag slo dattera og jeg til med de panne stekte i ett herlig kjøkkensammarbeid. Det er like fort gjort som ryddinga på kjøkkenet etterpå, om du skjønner hva jeg mener.
Stekte naanbørd
450g hvetmel
2 ts sukker
2 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1 1/2 dl melk
2 ss rapsolje
1 1/2 dl youghurt naturell
1 egg

Ha alt det tørre i en bolle. Bland sammen melk, youghurt, olje og egg i en bolle eller beger, og rør sammen væsken. Bruk en youghurt av naturell typen. Vanlig youghurt naturelll er mer tynntflytende enn matyoughurt, gresk youghurt eller tyrkisk youghurt. Om du bruker av de siste typene kan det derfor være du vil justere væskemengden noe for å få en litt klissete, men fast deig. Bland sammen det tørre med væsken. Dekk til, og la heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Ha mel på bakebordet før du heller ut deigen. Elt den litt, og del i åtte emner. Det enkleste er å forme små kuler, du deretter kjevler til små ovale naanbrød.

Aller best blir nå resultatet om du har en stekepanne av støpejern. Men har du ikke det, bruker du selvsagt av det du har. Varm opp pannen til middels varme. Jeg hadde litt olje i pannen så ikke alt skal brenne seg underveis. Stek ett og ett brød. Noen minutter bare på hver side, så det blir gyllenbrunt.

Etterhvert som brødene er stekt har du dem i ett rent kjøkkenhåndkle for å holde dem varme og myke.

Aller best smaker de selvsagt nystekt i bruk som skje og gaffel til for eksempel en indisk currygryte eller lignende. Men bruker du ikke alle på en gang, fryser du restene. Det er bare å tine, og varme i ovn eller brødrister ved neste servering.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør