Elg med stekte byggryn

Det er noe med alle disse hverdagene. Det skal gå litt fort, og gjerne smake noe også. Etter jula, med tung mat som mest av alt gir deg lyst til å kolve om på sofaen for å gå i hi, melder behovet seg for noe litt enklere. Litt raskere. Og også litt mer smak.
Plutselig dukker noen ekstra opp til middag, og det er ikke en skjeggete fyr fra pipa. Da er det greit med mat som kan bygges raskt ut med litt ekstra grønnsaker, kjøtt, gryn eller ris. Og blir det rester, går det i en lunchboks til fagen derpå.

Stekt ris er en kjent, og lettvint sak. Stekte nudler som pad thai, som forøvrig er like enkelt, greit og smakfullt en januardag som ellers i året, like kjent. I alle fall hjemme hos meg. Men svimeslått av avisoverskrifter om et sunnere liv og smalere midje falt valget på byggryn. Selvsagt lar de seg også steke. Kyllingen og rekene ble erstattet med elgkjøtt. Om ikke annet kan middagssamtalen dreies om hvor kjøttet kom fra, og hvem som løp fra hvem. Eller du kan gjøre det enkelt for deg selv, og bruke biffkjøtt av okse.

Kombinasjonen av smaker med vage minner av pad thai, og egget i stekt ris fungerte helt utmerket. Og som en rask, smaksrik hverdagsrett foreslår jeg da, elg med stekte byggryn. Sånn en dag i januar.
Stekte byggryn
Cirka 150-200g byggryn (eller du kan bruke annen ris)
2-3 cm hakket, frisk ingefær
3 fedd hvitløk
1 chili
500 g elgskav eller annet kjøtt
300 g sopp, jeg brukte aromasopp og shiitake
1 aubergine
3ss hoisinsaus
2ss fiskesaus
4 egg
4 vårløk
Evnt 2-3ss soyasaus
Evnt frisk lime

Kok gryn eller ris etter anvisning på pakken. I mens hakker du ingefær, chili og hvitløk.
Kutt sopp og aubergine i passe biter. Jeg har ellers brukt elgskav som jo er ferdig kuttet. Men det sier vel seg selv at om du bruker hele kjøttstykker, må det deles i mindre biter.

Greit nok. Når alt er funnet fram og kuttet kan vi sette i gang.
Ha hvitløk, ingefær og chili en wok eller panne med varm olje. La det frese ett minutt eller to. Ha i aubergine og sopp, og stek på høy varme til de er så og si klare og gjennomstekte. Ha til side, og ha i kjøttet. La det få brune seg i panna.

Smak til med hoisinsaus og fiskesaus. Eventuelt litt soya om du ønsker det. Ha over den ferdig kokte risen, eller da byggryna. Knus egg over maten, og rør godt inn. Det vil klistre seg sammen, og bli litt kleberlig.

Helt til slutt har du i hakket vårløk. Og om du vil noen skvis med frisk lime for å lette stemningen litt.
Server gjerne med litt frisk lime til de som ønsker litt mer syrlighet. Og spis med god samvittighet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør