Lakrisbrownie med marinerte skogsbær
Kakao er sunt. Kjempesunt faktisk. Det er forsket på det. Og man har kommet til at kakao er like bra og viktig som pencillin og bedøvelsesmiddel.
Kuna indianerne som bor på små avsidesliggende øyer i Panama drikker kakao. Masse kakao. Opp mot 40 kopper i uka faktisk. Og der ser jeg meg slått på kaffedrikkinga også..Og så spiser de salt. Veldig mye salt. Likevel har de altså så og si ikke hjerteproblemer, kreft eller diabetes. Og det mener en da skyldes inntaket av nettopp denne flavanoiden. At det kan være helt spesielle gener som er grunnen er avvist som mulighet. Indianere som dro til storbyen for å jobbe fikk nemlig akkurat de samme livsstilssykdommer og helseproblemer som resten av befolkningen forøvrig. Ellers skyldes da all denne kakaodrikkinga dårlig vannkvalitet som gjør at de koker vannet før inntak. Og da selvsagt det at kakaoen vokser på trær i hagen. Bokstavlig talt.
Og havner i kokevannet mer eller mindre med vilje.
Det er forsåvidt ikke selve kakaoen, men noen av stoffene vi finner i kakao som da er så utgjort bra for den stakkars skrotten vår. Aller best er noe som hetet flavanoid. Det høres litt ut som noe du kan finne i tannpastatuben. Men dette er gode greier.
Kuna indianerne som bor på små avsidesliggende øyer i Panama drikker kakao. Masse kakao. Opp mot 40 kopper i uka faktisk. Og der ser jeg meg slått på kaffedrikkinga også..Og så spiser de salt. Veldig mye salt. Likevel har de altså så og si ikke hjerteproblemer, kreft eller diabetes. Og det mener en da skyldes inntaket av nettopp denne flavanoiden. At det kan være helt spesielle gener som er grunnen er avvist som mulighet. Indianere som dro til storbyen for å jobbe fikk nemlig akkurat de samme livsstilssykdommer og helseproblemer som resten av befolkningen forøvrig. Ellers skyldes da all denne kakaodrikkinga dårlig vannkvalitet som gjør at de koker vannet før inntak. Og da selvsagt det at kakaoen vokser på trær i hagen. Bokstavlig talt.
Og havner i kokevannet mer eller mindre med vilje.
Så det er vel ikke det minste rart at kroppen av og til bare roper etter sjokolade.
Brownies
300 g mørk sjokolade
100 g smør
3 dl sukker
4 egg
1 kopp espresso kaffe
2 dl hvetemel
Eventuelt kan du ha i, for eksempel..
3 ts raw liqurice powder, eller
50 g valnøtter og tørket aprikos som du hakker i biter
Hakket chilli
Hakket chilli
Smelt 200 gram av sjokoladen og alt smøret over ett vannbad. Ikke stress og tenk du kan gjøre det raskere ved å ha i en kjele. Det går mer enn fort nok i badet over kjelen. Se det som spabehandling av sjokoladen. Den blir blid og gjør deg godt tilbake. Helt avgjørende for smaken.
Sikt inn melet. rør inn resten av sjokoladebitene. Og ha i eventuelle smakstilsettinger. Ikke overdriv. Denne brownien gjør seg helt utmerket godt også uten ekstra smak i røra. Men jeg hadde i litt lakrispulver denne gangen siden jeg er nesten enda mer glad i lakris, enn mørk sjokolade.
Stek kaka på 160 grader i cirka 30 minutter.
En god brownie er litt bløt i kjernen. Småseig. Litt sprø opp på. Og utrolig digg!
En god brownie er litt bløt i kjernen. Småseig. Litt sprø opp på. Og utrolig digg!
Marinerte bær i sukkerlake
4 dl sukker
2 dl vann
1 sitrongress
1 stjerneanis eller 1 ts raw liqurice powder
300 g bær eller frukt
Kok opp sukker og vann. Bank sitrongresset med flatsiden av kniveggen din. Ha den i sukkerlaken sammen med en stjerneanis. Eller jeg brukte da lakrispulver som i kaka. Men la laken koke en 20 minutter. Avkjøl.
Ha i bær, eller oppskåret frukt. Og la dette stå å marinere i 30 minutter.
Kommentarer
Legg inn en kommentar