Falafel med grilla grønnsaker og salsa pakket i pita
Jeg tror jeg var på det som må ha vært tidenes studiereise til Egypt. Vi reiste avgårde med vår arabisk talende lærer og besøkte Kairo, Luxor og Alexandra. Vi vandret fra Dronningens Dal til Kongenes Dal, der vi lette etter Tut-Ankh-Amon, som jo desverre hadde reist til London. Spiste alt for søte drops i selskap med Paven. Den litt mindre kjente koptiske paven riktignok. Men like fullt ett kirkelig overhode og forbilde. Sannsynligvis hadde han havnet på slankekjøret også. for det tok liksom aldri slutt på søtsakene. Vi drakk te med nomadene langt ute i sanddynene i Sahara. Og ble sjøsyke på kamelryggen. Den modigste fikk seg en kort meditasjonsstund på toppen av Kheopspyramiden i Giza også..
Og vi spiste mat selvsagt. Alle vet at studenthoder trenger påfyll av næring til bokstavene. Vi spiste falafel. Og enda mer falafel. Ekte gatekjøkkenmat. Så gjennomstekt at det var helt trygt å tygge i seg selv om stedet så ut som, og var nærmest ett hull i veggen. Og akkurat så mye, eller lite alternativt at det var spiselig både for vegetarianere og kjøttetere i den noe sammensatte studentgruppa på søk etter livets mening..
Falafel
1 boks eller 2 dl kikerter
1 sjalottløk eller vårløk
2 fedd hvitløk
Bladpersille
Koriander
1/2 rød chili
1 ts salt
1 ts kummin
1 ts kanel
2 ss tørket chilli eller 1 ss harissa
2 ss sitronsaft
1 ts bakepulver
4 ss hvetemel
Olje til steking
Bruker du tørka kikerter må de ligge i vann minst 8 timer for bløtgjøring. Eller du bruker en boks. Skrell og hakk løk og hvitløk. Kjør sammen i en food prosessor eller stavmikser til en ganske grov masse.
Ha i urter og krydder etter smak, og kjør på videre. Jeg liker kanel og synes det gir en smak av Midt-Østen. Andre synes kanskje det kun egner seg på graut.. Sitron synes jeg gjør maten litt friskere. Det er litt smak og behag. Det er mye chilli og smak her. Reduser litt på mengden om du foretrekker en mild variant.
Harissa er en nordafrikansk krydderpasta av forskjellige chillipepper. Gjerne også med hvitløk, koriander, karve og mynte. Noen kan inneholde kummin og sitron. Og i områdene rundt Sahara har den gjerne en røkt smak. I Israel serveres gjerne falaffel med harissa som saus.
Tilsett mel litt for litt. Skje for skje til deigen din begynner å slippe taket i sideveggene og ligner mer på en ball enn en sprengningsulykke.
Deigen kan med fordel stå ett par timer i kjøleskaper, men det er ikke nødvendig. Gjør i stand på morgenen. Før treningstimen. Innen du sjekker Facebook. Eller stikker på kaffe til naboen. Deigmassen venter og stjeler ikke annet enn smak. Dekk den til med litt plast.
Deretter skal det stekes selvsagt. Lag små falafelkaker, stek på middels varme i stekepanne til de blir sprø og gylne. De du ikke spiser samme dag, kan fryses ned til en annen dag du trenger en rask middag eller lunch.
Jeg har hatt grilla grønnsaker til. Grill paprika og vårløk i grillpanne eller i ovn. Litt lettsvidd er stikkordet her.
En rest av blomkål fikk seg en omgang i 2 ss olje, ett hvitløksfedd, 1/2 ss brunt sukker og litt chilli før en runde med varme og grill. Enkelt og kjempegodt.
Du trenger ikke, men en salsa er godt til..
Salsa
3-4 tomater
1/2-1 frisk chilli
1/2 fedd hvitløk
1 lime
Koriander
Ha alt i en bolle. Bruk food professor eller stavmikser, og bare kjør det sammen.
Falafel, grønnsaker, gjerne noen salatblader og salsa puttes i pitabrød, eller på en tortilla lefse om du heller vil. Litt tyrkisk youghurt eller cottagecheese roer chillien litt. Det samme gjør persille.
Pitabrød kan du kjøpe ferdig, eller like gjerne bake selv. Det går fint å fryse ned hjemmebaksten her, så har du til neste gang du vil ha pita som tilbehør eller spiselig tallerken.
Pitabrød
10-12 dl hvetemel
25 g gjær
1/2 ts salt
1 ss olivenolje
4,5 dl lunkent vann eller melk
Mål opp mel, og ha i salt og olje. Vil du ha en grovere variant erstatter du halvparten av hvetemelet med sammalt hvete. Du kan også ha i litt honning for en småsøt variant.
Rør ut gjær i lunkent vann eller melk.Eller ha tørrgjær rett i melet. Alt ettersom du bruker fersk, eller tørr gjær. Tilsett vann litt etter litt mens du, eller kjøkkenmaskinen din elter deigen. Den er perfekt i det den slipper taket i bollekantene, og fremtrer mer som ett selvstendig individ enn av flere bestanddeler.
Dekk med plast, og la deigen heve cirka 30 minutter. Der holder.
Dette bør gi deg rundt 12 pitabrød. Lag derfor 12 små boller. Disse kjevler du runde og flate.
La dem etterheve en ti minutter før du steker dem på 250 grader, midt i ovnen. De trenger en 10 minutter. Pass på. Av og til trenger de litt mindre. Eller litt mer. Ikke la dem brenne seg på toppen.
De blåser seg opp etter bare noen minutter, og fyller seg med luft. Det er denne luftlomma som gjør at vi kan skjære i kanten og fylle dem opp med det vi vil.
Avkjøl på rist før mat.
Kommentarer
Legg inn en kommentar