Tom Yum Goong soup

Tom Yum suppa er en av thai kjøkkenets mest kjente. Kanskje sammen med Tom Kha Gai. Det er en sterk og syrlig suppe. Og noen vil ha det til at den kurerer forkjølelse. Et forsøk verdt vel. 
Kanskje det er mengden med chili. Bakteriene og feber formelig raser ut av kroppen bare jeg tenker på det. Og smaken blir bare en ren bonus. Denne suppa er bare fantastisk god.
Tom Yum Goong soup
1 liter vann
2 stilker sitrongress
1 cm ingefær 
5 kaffir lime leaves
5 thai chili
3 fedd hvitløk
250 g reker/scampi
150 g østerssopp
1 tomat
1 gul løk
1 ss brunt sukker
4-6 ss fish sauce
4-6 ss limejuice
En neve frisk koriander

For kremet variant
1,5 ss thai roasted chili sauce, nam prik pao
5 ss Vikingmelk eller fløte

Sett over vann. Det kan være greit å dele 5 lime, og presse safta ut av allerede nå, selv om det ikke skal i riktig enda. Sett til side.

Knus sitrongress, og skjær bort de harde endene. Del i små biter. 
I denne retten skal det være galangalrot, en nær slektning av ingefær. Jeg har derfor rett og slett brukt av den ingefæren jeg har. Rens, og riv i små biter. Rens og hakk hvitløk. Og smuldre opp kaffir lime bladene. Det lukter herlig. 

Også chilien må hakkes, og renses. Thai chili er ganske små, men dog langt heftigere enn de vi finner på dagligvaren. Du kan bruke akkurat så mye chili du måtte ønske, men start heller litt forsiktig, enn å hive alt i på en gang. Det kan jo være greit å kunne svelge ned maten senere, uten at øra tar fyr. 

Ha alle krydrene i det kokende vannet. La det koke i 10 minutte så alle smakene setter seg.

I mellomtiden renser du rekene og soppen. Kutter opp løk og tomat i båter. Det kan godt være grådige biter. Jeg har sneket inn en aubergine også.. 

Jeg må innrømme at jeg her silte av suppa for å slippe å tygge sitrongressbiter, og de andre krydrene. Smaken har satt seg i vannet, som nå kan kalles suppe. Men gjør som du vil. Sil av, eller ha i.

Er rekene rå, har du de først opp i suppa.  Skru ned varmen på plata. 
Ha i sopp, tomat og løk. 

Rekene kan komme til å danne et skum på overflaten av suppa. Dette kan du fjerne med for eksempel en hullsleiv. 

La suppa småkoke i 2-3 minutter. 

Smak til suppa med fish sauce og sukker. Det kan være du trenger mer enn det som står i oppskriften, men smak det til etterhvert. Gi suppa et minutt med varme, og trekk den så unna komfyren. Det skal være friske grønnsaker, myke og medgjørlige, men ikke overkokte. Ha i lime juice, og smak til.

Som klar suppe er den nå klar med et dryss frisk koriander over. Vil du ha en kremet variant hær vi et par korte steg igjen. 

Ha i thai roasted chili sauce, og rør det godt inn. Deretter tilsettes Vikingmelk eller fløte. Ikke kokosmelk altså, selv om noen nok også vil bruke det. Vikingmelk er nok det vi har her som ligner mest på original tilsetningen. 

Rør om, og gi suppa et oppkok. Så må du smake til. Melka eller fløten mildnet jo, så kanskje du vil ha enda litt lime for syre, eller fish sauce for salt, sukker for søtt, eller chili sauce for styrke. 

Når du er fornøyd med smaken, har du suppa di. Vel bekomme! 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør