Marokkansk inspirert kyllinggryte

Det hender ganske ofte i grunne at jeg får lyst på noen spesielle smaker. Det trenger ikke være en bestemt rett, men områdemessig og oppskriftsmessig  jeg bestemt meg. 
Jeg kan ha funnet fram den alltid trygge kyllingen, og tenke at i dag skal det smake av Nord-Afrika. Eller noe annet. Lime, kanskje. Chili.

Men Nord-Afrika.. Veldig ofte går ferden mot Asia. Noen ganger Midt-Østen. Men nå ville jeg ha couscous. Hete smaker. Og kylling. Og da ble det sånn. For der er jo så godt, og så enkelt. En rett du kan gjenta, variere og utvikle. Og best av alt. Hele husholdningen spiser det. Helt uten tilpasninger. Herlig! For ikke å snakke om fargesterkt.
Marokkansk inspirert kyllinggryte
4 kyllingfileter
1 boks hakkede tomater
1 dl olivenolje
1/2 dl soyasaus
1 ts røkt paprika
1 ts spisskummen 
1/2 ts kardemomme 
1/2 ts kanel
1 liten kanelstang 
2 fedd hvitløk 
2 ts sambal olek

Kikerter

Bladpersille 

Couscous
4 dl couscous 
1 ts harissa
1 ts kardemomme 
1 ts gurkemeie 
1 ts honning 

Hakkede mandler

Harissayoughurt 
4 ss tyrkisk eller gresk yoghurt 
1-2 ts harissa
Olivenolje
Salt

Det fine med denne matretten er at den gjør deg stort sett selv. Minuset er at det tar litt tid. Så start med å sette på over- og undervarme i ovnen din. 225 grader skal det bli før den er klar.

Har du en tangine bruker du den. En tangine er et keramisk fat med kjegleformede lokk ment til matlaging. I Nord-Afrika refererer en gjerne til den svært tradisjonelle tilberedningsmåten, når en snakker om tangine. En har fisk, kjøtt eller kylling sammen med grønnsaker, krydder og urter i fatet, og lar det stå lenge. Kjøttet blir mørt, og smakene sitter.

Har du ikke en tangine, bruker du en kjele som tåler ovnsvarmen, eller en annen strekform med lokk. 

Ha en boks tomater i formen. Bland inn hakket hvitløk, olivenolje, soyasaus, paprikapulver , spisskummen, kardemomme, kanel, kanelstang og sambal olek. Hvor mye chilipasta du bruker kommer an på hvor sterkt du vil ha det. Skal barna spise, tar en chilien kanskje litt med ro.

Ha i gode biter kylling. Det kan være en hel kylling du deler opp, eller kyllingfileter. Sausen skal dekke. Gjør den ikke det har du i litt vann, eller appelsinjuice. Om du vil ha flere grønnsaker er kikerter godt her. Ha dem i før, eller etter du har maten i ovnen. Altså, hvis det er ferdig kokte.. Er de ikke det, må de nødvendigvis koke med.

Sett formen med innhold og lokk over  nederst i ovnen, på 225 grader. 45-60 minutter. Du må gjerne røre litt inne i mellom. 

Til denne gryta passer det godt med couscous. Det er kjempeenkelt og raskt å lage i stand. Jeg har fått for en veldig enkel variant som passer alle i husholdningen. Det vil si at jeg dropper de tørkede aprikosene og sultanene som hadde vært gode i her. Men vil du, har du i det også. Tilsammen 1 dl sånn cirka. 

Kok opp vann til couscousen. Bruker du tørkede frukter, hakker du de, og har i sammen med couscousen. Hell det kokende vannet over. Rør inn gurkemeie, kardemomme, honning og harissa. Ha på lokk, og la det stå så lenge det står på pakken. Det kan være 5-15 minutter. 

Når du mener kyllinggryta er klar, eller sulten tar overhånd, tar du ut maten fra ovnen. Om den står litt lenger enn en time gjør altså ikke noe.

Ha couscousen utover et stort fat. Ha over kyllinggryta, hakket bladpersille og hakkede mandler. Kanskje du også ønsker litt brød for skikkelig suge opp sausen og smakene.

Litt harissayoughurt til mildner og smaker også kjempegodt. Rør sammen, og smak til litt yoghurt med olivenolje og harissa. 

Da gjenstår det bare å si vel bekomme! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør