Høstlig sashimi- og quinoasalat med sprø chips

Selv om temperaturen til tider unektelig minner om sommer, er det høst i kalenderen. Det merkes blandt annet på en småtett nese.
Ellers merkes det på frukt og grønnsaksdisken der den ene tingen etter den andre kommer i sesong. Det er plommer, epler, gulrøtter, rødbeter og til og med fiken om vi lar perspektivet flytenlitt utover landegrensene her. 

Og da gjelder der å ta i bruk da. Selv om det meste i grunnen er tilgjengelig året rundt. Stikke fingeren litt i jorda, og leve litt mer av det som er i sesong akkurat nå. De ser både bedre ut, og smaker bedre.
Eplechips har jeg laget før, og brukt både som snacks, på frokost og sammen med ost. (Du finner de her: http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/01/trka-epleskiver.html).Men jeg tok hurtigvarianten, og hadde eple i ovnen sammen med rødbetene. Det er liksom måte på hvor lenge en skal vente, selv i sesong.. Og kombinasjonen med eple og rødbet fungerte veldig bra. 

Resten er i grunnen fort gjort. 
Høstlig sashimi- og quinoasalat med chips
1 dl quinoa
200 g laks
Et par never blandet salat
En neve sukkererter

Dressing
Saft av 1/2 lime
1 ss appelsinjuice
1/2 ss soyasaus
1-2 ss olivenolje

Chips
1 eple i skiver
2 rødbeter i skiver
Olivenolje
Urtesalt

Det som kanskje tar mest tid er å lage i stand chipsen. Sånn er det når ting ikke kommer fra en ferdig pakke. Trøsten er at du jo kan lage, og lagre for framtidig bruk. Har du ikke ferdige eplechips, kan du godt tørke både eple og rødbet i samme omgang.

Sett ovnen på 160 grader. Vask de grønnsakene, og eventuelt frukten du vil lage chips av, og del i tynne skiver. Jeg har brukt en mandolin til dette. Da blir skivene jevne, og fine. Du kan selvsagt bruke kniv om du foretrekker det..

Legg skivene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Pensle rødbet skivene med litt olje, og dryss over litt salt eller urtesalt om du ønsker. Sett i varm ovn, mellom 20 og 60 minutter, litt ettersom hvor tykke skiver du har. Jo tynnere skiver, jo fortere tørker det. Følg med.

Mens chipsen godgjør seg i ovnen koker du quinoa etter anvisning på pakken. Quinoa er et frø, med en litt nøtteaktig smak, og egner seg godt i en slik høst salat som dette. At den i tillegg er supersunn og enkel å tilberede er vel bare et pluss. Quinoa er også glutenfritt for de som bryr seg om det, og var et hellig frø i Inkariket.

Du kan blande sammen dressingen, og smake den til mens du venter og funderer på denne helligheten.

Laksen, som må være av en kvalitet du kan bruke til sashimi, altså rå, må også deles opp. Salaten vaskes, og sukkerertene deles i biter. Om du vil kan du jo forvelle dem raskt i kokende vann.

Chipsen må etterhvert ut av ovnen, og quinoaen er ferdig kokt. La det avkjøle før du setter sammen salaten.

Den setter vi sammen lag for lag. Litt quinoa i bunn. Noen salatblader og sukkererter. Lakseskiver. Dressing. Og chips øverst. Fortsett til det er tomt, eller fordel dette på to..
Jeg  kan i grunnen også tenke meg at disse chipsene kan smake godt uten sashimi også. Med litt feta og valnøtter (noe som dette: http://minematskriblerier.blogspot.no/2016/03/bakte-rdbeter-med-chevre.html, eller dette http://minematskriblerier.blogspot.no/2016/05/rdbetsalat-med-perlespelt-feta-og.html, der vi bare har rødbetene i skiver, tillegger epler, og bytter ut linser med quinoa...)

Middagen er klar. Og jeg håper høsten smaker :-)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør