Cæsarsalat med nykål og noe ramsløk

Her er det noe som ikke stemmer! Finn en feil. Minst!
Det er nykålen selvsagt. Cæsarsalat inneholder jo romanosalat. Alltid romanosalat. Aldri nykål. Men så var det sånn da at det var nykål i handelen. Og når nykåken kommer. Ja da spiser du nykål. Så egentlig er det eneste som minner om Cæsar her, er dressingen..

Det holder for meg som umiddelbart kobler Cæsar til den gamle romerske militære lederen, mange går rundt og tror var Keiser. Ikke så rart kanskje, siden Cæsar uttales  kajsar, om du kan latin. Men det var selvsagt ikke Julius som sto for denne klassiske dressingen. Han grunnla Romerriket, og hadde nok folk til slikt. Caesar Cardini derimot har fått æren. En utflytta italiener med restaurant i California. Og nå finnes det flere varianter av dressingen. Men tro meg, gjør du det selv går du ikke tilbake til flaska på butikken!

Da var det mat.
1 nykål
150 g bacon
2 tørre brødskiver
4-5 ramsløkblader
40 g parmesanost
Olje og smør til steking

Cæsardressing
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
1/2 sitron
1 hvitløksfedd, eller 3-4 ramsløkblader
3 ansjosfileter
1,5 dl olje
30 g parmesan
1 ss crème fraîche eller naturell youghurt
salt
pepper
kajennepepper
worcesetershiresaus

Det er blitt mer og mer vanlig å servere Cæsar salat med et kyllingbryst, eller kyllingfilet. Gjør det om du ønsker. Det blir litt mer mat. Stek i en blanding av smør og olje i panna til så skinnet blir sprøtt. Og etterstek i ovnen så det blir gjennomstekt og saftig.

Men nå er det bacon. Du kan steke i panna om du vil. Men sprøtt bacon steker du i ovn. Legg skivene på et stekebrett med bakepapir. Sett i forvarmet ovn, 180 grader. La baconet steke seg gyllent og sprøtt. En 5-10 minutter, og la det renne av seg på litt kjøkkenpapir.

Ulempen ved å steke bacon i ovn istedenfor panne, er selvsagt at du ikke får brukt fettet i panna til krutongene. Bruk et daggammelt brød som begynner å blir tørt. Skjær terninger. Stek i en blanding av smør og olje i panna. Du kan ha i et hvitløksfedd du bare renser og presser flatt med eggen av en kniv. Det setter smak uten at du sitter med masse små hvitløksbiter utover krutongene. Men jeg har i dag da finhakket litt ramsløk jeg har i panna med brødbitene. Litt maldonsalt over til slutt. Og la krutongene renne av seg på kjøkkenpapir.

Jobben ligger i dressingen. Jeg sitter fortsatt med ramsløk etter vårens lille bonanza på plukkefronten. Den har en smak av hvitløk, og kalles jo da også for Nordens hvitløk. Jeg har dermed rett og slett erstattet hvitløken med ramsløk i oppskriften denne gangen.

Pisk sammen eggeplommer, sennep og sitronsaft så det skummer. Tilsett olje i en tynn stråle mens du rører. Du vil se at dressingen tykner, og blir litt sånn majonesaktig. Ha i hakkede ramsløkblader, eller da hvitløk. Finhakket ansjos. Revet parmesan. Og for en litt mer kremet konsistens, en skje med crème fraîche, eller yoghurt. Smak det hele til med salt, pepper, litt kajennepepper. Og så sauseredderen over alle sausereddere - worcestershiresaus. En dråpe, eller tre, av den gjør susen.

Riv og hakk nykålen i passe biter. Ha over bacon, krutonger og dressingen. Og du har en enkel, god og mettende salat.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør