Hvitløksbrød

Dette hvitløkspbrødet smakte skikkelig hvitløsbrød! Selvsagt tenker du kanskje, men det finnes mange hvitløksbrød som fort blir litt tamme, litt tørre, eller rett og slett litt kjedelige kanskje.
Hemmeligheten, som slett ikke er en hemmelighet, er selvsagt hvitløk. Mye hvitløk. Men det må til i et hvitløksbrød. En annen liten skjult hemmelighet er ost. Jeg var litt skeptisk da jeg så en oppskrift med ost i brødet, flere oster var det også. Men så forsøkte jeg likevel. Riktignok med bare en ost. En fastost, av type Østavind. Det Tine selv kaller en hverdagskost med mer smak. Det kunne likegjerne vært Jarlsberg e.l., men man bruker da av hva man har. Vil du forsøke deg finner du den original oppskriften til to brød, og med både en fastest og smøreost her https://frutimian.no/2019/01/30/hvitlokbrod/


Hvitløksbrød med MYE hvitløk og Østavind
400 g hvetemel
1/2 pk gjær
2 1/2 dl vann
1 ss olivenolje

Hvitløk- og ostefyll
5 fedd hvitløk
Rause 100 g fastost, Østavind, Jarlsberg, Norvegia e.l.
1 liten potte med fersk basilikum
50 g smør 
salt
pepper

Bland sammen til deigen i en bakebolle. Du må gjerne bruke kjøkkenmaskin for å elte sammen deigen lenge. Tilpass temperaturen på vannet ettersom du bruker fersk eller tørr gjær. Tørrgjær tåler litt mer varme enn fersk gjær. Kna/elt deigen til den slipper bollen. Dekk bakebollen med plast e.l. og la deigen stå å heve til dobbel størrelse. Minst en time.

Gjør i stand fyllet til hvitløksbrødet. Jag har brukt en liten matmølle. Få skallet av hvitløksfeddene. Bruk romtemperert smør, og riv osten. Plukk bladene av basilikumsplanten. Og kjør alt sammen til en jevn masse du kan smøre utover senere.

Når deigen er ferdig hevet har du den ut på et bakebord med litt mel så den ikke setter seg fast i flata. 
Elt den litt sammen, før du former et avlangt stykke. Hvor stort kommer litt an på brødformene dine. Har du en kort og høy, eller en lav og lang? Tilpass.

Smør den utkjevla leiven med fyllet. Jeg smerte utover hele deigen. Brettet over langsiden slik at den ble halvvert. Deretter kjevlet jeg forsiktig litt til slik at sidene fikk sette seg litt. Del så den avlange ferdige leiven i to slik at du kan knytte/flette de to langsidene det blir sammen. Brett og surr sammen til det ser ut som et litt ujevnt brød.

Ha brødet i en smurt brødform. Dekk til igjen, og la etterheve i 30 minutter.

Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.

Stek brødet i 40-50 minutter, eller til det er ferdig. Hvor lenge det må stå kommer selvsagt litt an på tykkelsen på brødet. 

Hvelv brødet ut av formen, og la avkjøle på rist før du skjærer i det.
Deretter forsvinner det fort :)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør