Ovnsbakte kjøttboller i varm yoghurtsaus med chilismør


Kjøttboller skal da være i brun saus, eller kanskje en tomatsaus. De skal i alle fall ikke ligge i en hvit saus. Det gjør det overhode ikke bedre at sausen er laget av yoghurt. Yoghurt er noe man spiser til frokost, kanskje lunsj, men ikke middag.

Men har en først startet med en liten klatt yoghurt her og der, er det ingen vei tilbake. Og før du vet ordet av det har du våget deg frampå, og står der med en varm yoghurtsaus. Og det viser seg at det slett ikke er ille. Det smaker godt. Frisk og syrlig.

Det hele begynte med en dille på chilismør. Jeg liker chili, så veien fram til chilismør var ikke så lang. Og det er en grønnsak som kan inkluderes i middagen uten de alt for store protestene. Og den sterke chilien sammen med den syrlige yoghurten, og krydra kjøttbollene skulle vise seg å være en herlig kombinasjon. Som har blitt gjentatt. Og jeg er ikke lei.

Jeg har brukt karbonadedeig, men du må gjerne bruke kjøttdeig om du foretrekker det :)

Kjøttboller
400 g karbonadedeig eller kjøttdeig
2-3 ss griljermel, panko eller en skive brød uten skorpe og frø
1/2 løk
1 egg
1 ts allehånde
1 ts spisskummen
1 ts malt koriander
En håndfull hakket bladpersille
salt
pepper

Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme

Finhakk løken, og smuldre opp brødskiva om du ikke bruker annet brødkrum. Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene til en farse. La gjerne farsen stå å sette seg i en 20-30 minutt om du har tid til det. 

Bruk en skje til å forme kjøttboller. Ha de utover et stekebrett kledd med bakepapir.
Stek kjøttbollene midt i ovnen. Hvor lang tid det tar kommer litt an på størrelsen. 15-20 minutter for små kjøttboller, 20-25 minutter for litt større. 

Yoghurtsaus
2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
1 fedd hvitløk
1 egg
1 ts sitronsaft
1 dl kokende vann
1 ts maisenna rørt ut i vann

Mens kjøttbollene står i ovnen lager du yoghurtsaus.
Her gjelder det at yoghurten ikke skiller seg..
Ikke bruk høy varme, ikke la yoghurten begynne å koke, og rør hele tiden.

Bland sammen yoghurt, hvitløk, egg og sitron i en kjele. Ha på lav varme, og rør hele tiden mens du heller over kokende vann i en stråle. Ha i maizennajevningen, og la det nesten koke opp. Trekk av varmen, og smak til

Chilismør
1 ss olivenolje
1 ss smør
1 ts chiliflak

Ha smør og olje i en liten gryte eller smørsmelter. Når det har smeltet sammen trekker du gryta av varmen, og har i chiliflak. Jeg bruker de litt milde tyrkiske chiliflakene pul biber. Om du bruker sterkere chiliflak kan du bytte ut halvparten med paprikapulver.

Ha yoghurtsaus og kjøttboller på et serveringsfat. Ha over halvparten av chilismøret, og gjerne noen friske urter. Jeg har hatt over bladpersille og litt mynte.
Server resten av chilismøret ved siden av. 
Og gjerne ris eller bulgur, og en frisk salat.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør