Risotto med Chorizo

En eller annen gang har du sikkert spist paella på en spansk øy. Påskegul og fin.
Det er safran. Dette rådyre krydderet som gjør alt det kommer borti gult. Inkludert den nye hvite genseren din. 

Noen velger å erstatte safran med det rimeligere alternativet gurkemeie. Og enda flere har nok kommet hjem fra ferie med det de tror er billig safran fra markedet. Gult blir det. 

Jeg forbinder gjerne safran med pappas fiskesuppe. Men safran og risotto er også venner. Bestevenner. Gjerne sammen med en langtidsstekt kalveskank servert på et torg som tidligere på dagen fungerte som parkering. 

Den samme fiskesuppa var mitt første møte med fennikel. Og det er ikke fritt for at både safran og fennikel er noe jeg gjerne assosierer med fisk og sjømat. Likefullt var dette en innertier i risottoen sammen med stekt Chorizo med sin røkte paprikasmak. Full klaff der altså. Og en igjen mett mage.
Risotto med Chorizo 
1 gul løk
1 fennikel 
1 stangselleri
2 hvitløksfedd 
4-5 cherrytomater
Chorizo pølse eller annen god, krydret  pølse med høyt kjøttinnhold 
Event 1/2-1 rød chili eller chiliflak
400 g risottoris
1 klype safran 
2 dl hvitvin, eplemost eller eplejuice 
1,5 l varm kyllingkraft 
100 g revet parmesan
1 ss smør

Jeg starter med å finne fram, og gjøre alt klart. Risotto krever noe røring så det kan være greit å kutte og skjære alt først.

Pølsene skjæres i biter, grønnsakene og hvitløken renses og hakkes. 

Kok opp vann til kraft om du bruker buljongterning, eller varm opp ferdig kraft. Ha safran i vannet. Når en lager risotto skal væsken som tilsettes være varmt. Det gjør at riskornene blir gjennomkokt, og ikke harde i kjernen.

Allers først har jeg gitt pølsebitene en omgang i en dyp stekepanne. De slipper litt fett og konsentrerer smaken. Ta pølsebitene ut, men la fettet bli i panna. 
Smak på pølsene. Jeg hadde en litt mild type, og ville ha mer chili i risottoen. Du foretrekker det kanskje sånn. Men smak..

Stek løk, fennikel, selleri og hvitløken i den samme panna, det samme fettet og litt stekeolje. De skal bli blanke og myke, men fortsatt ha litt tyggemotstand. En fem minutter. Ta også disse ut av panna, og sett til side. 

Da var det på tide å begynne med risottoen. Ha riskornene ned i den samme panna. Rør de inn i fettet som fortsatt er igjen der og stek omtrent et minutt før du begynner med å tilsette væske. 

Begynn med hvitvinen. Vil du ikke sprette en flaske, eller mangler en slump, bruk eplemost eller juice. Det funker som bare det. La væsken koke inn og fordampe mens du rører.

Hell over varm kyllingkraft så det akkurat dekker risen. Fortsett å rør. Når risen har tatt til seg nesten all væsken, heller du over igjen. Og sånn holder du på til risen er ferdig, myk og ferdig. Hvor lang tid den trenger varierer. Halvveis i kokeprosessen hev jeg også i noen halve cherrytomater som fikk koke med. Litt farge, og skikkelig digg!

Begynn å sjekke risen  etter en 20 minutter. Kanskje risen trenger 2 minutter til. Kanskje 10. Du vil cirka ha tilsatt 1,5 l varm væske porsjonsvis. Kanskje litt mer. Kanskje litt mindre. Forsøk. Det er ikke så vanskelig som det høres ut. Men fall aldri for fristelsen å helle i alt vannet på en gang! 

Helt mot slutten av koketiden rører du inn revet parmesan. Riv ost. Ikke bruk disse posene med ferdig revet pulver som er alt annet enn parmesan. 

La osten smelte inn. Rør inn resten av  grønnsakene, og pølsebitene. La alt bli gjennomvarmt. Og rør så inn en skje med smør som smører risottoen. 

Del i rause porsjoner med noen du er glad i som digger pølser 😊

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør