Laks med jordbærsalsa

Jeg elsker jordbær. Det smaker sommer. Det er liksom ikke skikkelig sommer før de norske jordbæra kommer. Alt før er bare forspillet.
Jeg kan spise jordbær rett fra kurven. Eller med is. Men hvorfor kan ikke noe så godt brukes mer? Som i en hovedrett. Ikke bare til dessert. Om de er aldri så søte og gode, tåler de litt mer smak. En fremhevelse.

Så da ble det en salsa. Til laks. Jordbær og laks, ikke sant. Fiffig. Sammenrørte bær med smak. Helt herlig. Helt enkelt. Og veldig sommer.

Laks med jordbærsalsa
Cirka 200 g laks pr pers
Flytende honning
Pepper

En kurv med søte, norske jordbær
1/2 rødløk
Frisk basilikum
Frisk mynte
1 ss balsamikoeddik, kirsebærbalsamico, evnt rødvinseddik
1 ss god olivenolje
Evnt noen chiliflak

Vi begynner med jordbærsalsaen. Skjør jordbær i passe biter og terninger. Hakk rødløk. Og også basilikum og mynte. Mellom 10 og 15 blader av hver er fint, men her smaker du det til.

Ha alt i en skål. Ha over en skikkelig god olivenolje og balsamiko. Jeg har brukt en knallgod kirsebærbalsamico fra Oliviers. Men bruk en god balsamico eller rødvinseddik om du ikke har. Om du vi ha litt ekstra sting smaker du til med chili. Det er godt. Jeg lover. Men så liker jo jeg chili da.. Rør sammen. Og sett til side mens du gjør i stand laksen.

Ha litt honning på den ene siden, og kvern pepper over den andre siden av laksen. Siden det er sommer vil du kanskje grille. Legg da fisken litt ute på siden så den ikke er utsatt for direkte varme, men heller mer indirekte. Ha på lokk.

Eller bruk ovnen, eller en grillpanne. Poenget her er egentlig å smaksette med jordbær. Jordbær og laks. Ikke sant. Høres fiffig ut. Og er det også. La fisken steke så lenge den trenger, litt ettersom hvor stor og tykk den er. Og hvordan du liker den også. Min salmalaks har bare fått en stekeskorpe i panna, en nesten karamellisert ytre med honning - og deretter en god øse med salsa over.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør