Syltet gresskar

Det kunne jo vært århundrets party. Halloween party. Men sannheten er at vi ante ikke hva Halloween var. Og det var slett ingen feiring. Plutselig bare en masse folk som mente masse. Og CNN var der. Da stemningen begynte å bli litt amper søkte jeg tilflukt under ett digert monster av en klokke, der midt ute på plassen, mens jeg vurderte hvor lang tid det ville ta meg å springe bort til nærmeste checkpoint.
Byen var Berlin. Og det er 25 år siden. Den gangen vi gikk gjennom passkontrollen for å få med oss hele byen. Om du fikk passere.  Checkpoint Charlie var ikke en turistattraksjon, men en lang kø påpekt av våpen med en grensevakt bak. Til slutt noen ytterst alvorlige ansikter utstyrt med stempel og ugleblikk.  

Og der kom denne gjengen fra Norge da, som skulle trene tysken sin litt og handle billig elektronikk. For det meste på den vestlige siden av byen. Men som de gode skoleelevene vi var, var en tur over grensa på sin plass. Og der var det alt annet enn ro som hersket. Sjelden har vel en uskyldig klassetur truffet historieboka bedre. 

Rett etter, nærmere bestemt 9. november 1989 falt den. Muren som delte Berlin. Da vel hjemme i Oslo igjen, og med store øyne rettet mot det vi nesten satt midt oppe i bare noen uker tidligere.

Fullt så dramatisk er kanskje ikke gresskarets fall etter årets Halloween. Men kniv var i bruk. Og nå skulle kjøttet få gjøre nytte. Løsrevet fra skallet og greier. Og for å få noe av dette til å vare tyr vi til eddik. Og sukker. Og sylter det  
ned.
600g gresskar
1dl hvitvinseddik
4,5 dl vann
3 dl sukker
30g frisk ingefær

Rens gresskaret for frø og skall. Skjør biter som er en 2x2cm. 

Kok opp en lake av eddik, vann, sukker og frisk ingefær skjært i skiver. Ha i gresskarbitene og la de koke i laken til de er møre. En 20 minutter må du nok regne med.

Ha over i rene glass, og skru godt igjen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør