Sopp pai

 Noen av de beste oppskriftene blir til ved tilfeldigheter.


Man tar litt av ditt, og litt av datt fra overskuddslageret i kjøleskapet, og vipps satt man igjen med en smakfull rett. Verdt en oppskrift. Om man bare kunne huske hva det var man hadde i..


Jeg hadde litt ulik sopp. Litt rømme. Fløte. Noen osterester. Og med sopp høsten rett rundt hjørnet kom jeg fram til at dette kunne bli en pai. Jeg digger nemlig pai..


For å få laget en pai er det to ting som trengs. Det er en paibunn. Og en eggestand. Ja, og fyll selvsagt. Og alt kan varieres. Jeg har ofte laget en grov bunn (som i denne laks- og spinat paien ). Men denne gangen gikk jeg for en fin bunn. Det trengs mel, smør og litt vann. Eggestanden kan også varieres. Den inneholder selvsagt egg, men ellers er det litt opp til en selv om en vil bruke fløte, rømme, Creme Fraiche,yoghurt,  kraft eller annet. Egget binder det hele sammen. Alene vil det nok bli litt for mye omelett preg, men sammen med noe melkeprodukt, og kanskje litt kraft eller buljong får du paien du ønsker deg.



Paibunn

175 g hvetemel

1/2 ts salt

125 g kaldt smør

2-4 ss kaldt vann


Ha hvetemel og salt i en bolle. Ha i smør i terninger, og elte deigen godt sammen. Du kan bruke en foodprossessor om du ønsker det. Tilsett vann, en ss av gangen, til deigen samler seg. Pass på å ikke arbeide deigen for mye.


Pakk deigen i plast, og la den hvile 30 minutter i kjøleskapet. 

Smør en paiform, og arbeid deigen ut i formen. Om du er god på å kjevle kan du kjevle ut deigen til en leiv som passer i din paiform. Den skal stikk litt opp over kantene. Deigen krymper nemlig litt når du steker den. Prikk små huller i bunnen med en gaffel.

Paibunnen forstekes gjerne en stund i ovnen. Dekk bunnen med bakepapir, og fyll opp med tørkede erter, grovt salt el. som holder bunnen nede. Stek bunnen på 190 grader i 15-30 minutter. Jeg vet det kvarteret er mye å gå på, men bare følg litt med på hvordan deigen utvikler seg i ovnen. Ta ut bakepapiret med erter eller hva du har brukt de siste fem minuttene.


Fyll

1 løk

2 fedd hvitløk

300 g sopp

1 ts sukker

Olivenolje/smør til steking

50 g fetaost

50 g soltørket tomat i biter.


Skjær løken i ringer, og soppen i biter. Du velger selv hva slags sopp du vil bruke. Rensk hvitløk, og skjær i tynne skiver. Stek løk og sopp i olivenolje/smør. Ha i litt sukker etter noen minutter. Smak til med smalt og pepper. Rør inn soltørket tomat i biter, og fetaost (om du ønsker). Mange vil foretrekke å ha stekt bacon med soppen :)


Eggestand

2 egg

1 1/4 dl rømme

1 1/4 dl matfløte


75 g revet ost


Rør sammen eggestanden til den er en jevn røre.


Legg gjerne revet ost i bunn. Du kan også røre den inn sammen med eggestanden.

Ha over fyllet. Jeg har denne gangen altså gått på rester i kjøleskapet, og det ble revet Jarlsberg og fetaost. Det kunne ha vært blåmuggost istedenfor feta, mascparone, ricotta eller noe helt annet :)

Til slutt heller du over eggestanden.


Stek paien videre i 30 minutter på 190 grader.


Så er det bare å nyte :)


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør