Ovnsbakt scampi med appelsin, mango og chili

Det er noe spesielt godt med de rettene som klarer å balansere det sure, det søte og det sterke. I det asiatiske kjøkken er det gjerne en gjenganger i bruk av syrlig lime, litt sukker og sterk chili.
Elementene kan varieres. Lime kan erstattes av sitron. Sukker, med honning. Vi finner variasjoner mellom ulike kjøkken, og verdensdeler. 

Hvem liker ikke variasjon? 
Jeg synes i alle fall det er moro å forsøke seg på litt andre varianter av det som i utgangspunktet er kjente retter, eller matvarer.

Scampi blir ofte kanskje bare brukt som de er i en wok. Eller gambas på et tapasbord. Disse kruttsterke scampiene stekt med hvitløk, chili og bladpersille. Det er godt det. Men har har du likevel en annen variant. En variasjon. Eller tillegg.
Det er fortsatt rikelig med hvitløk... Greit om alle tar seg en smak.. 
Mye chili. Så styrken er fortsatt med.
Og så er det smaksatt med litt syrlig appelsin, og søtlig, men sterk mangochutney.
Og det er vanvittig godt..
Ovnsbakt scampi
400 g rå scampi
1/2 appelsin
3 fedd hvitløk
1 ss mangochutney 
4 ss olivenolje
1 ss chiliflak
1 ts gurkemeie

Scampi vi kjøper her er jo gjerne bunnfrosne og fulle av is. De må tines, og renses. Du kan godt la halen sitte igjen, men fjern resten av skallet.

Bland sammen marinaden. Saften fra en halv appelsin, hakket hvitløk, mangochutney, olivenolje, chiliflak og gurkemeie.  Smak til. Styrken på chiliflak og mangochutney kan variere veldig. Her kan det fort bli veldig sterkt. 

Legg de rensede scampiene i marinaden, og la det få ligge og trekke smak en halvtimes tid eller mer. Jo lenger de dår ligge, jo bedre.. Bruk en ildfast form.
Sett ovnen på 250 grader.

Når ovnen er varm, og du synes scampiene har marinert lenge nok setter du hele formen med marinade og scampi inn i ovnen. La de steke i 8-10 minutter til de har skiftet farge, og er gjennomstekt. 

Server scampiene som en del av et tapasbord, en liten forrett. Med brød, gjerne naan brød. Eller sammen med en salat som jeg gjorde. 

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør