Fløtekarameller med vanilje

Ingen jul uten. Vi bare må koke noen karameller. Hjemmelagde karameller. Det er ikke noe stort hokus pokus. Men det er ingen tvil om at resultatet likevel har vært litt varierende.
Dermed ble det etterhvert investert i et sukkertermometer. Ingen stor investering rent økonomisk. Men en god investering for karamellene. Et sukkertermometer får du for en drøy hundrelapp på Clas Ohlson, Kitchn, og helt sikker mange andre steder også. Saken dreier seg selvsagt om temperatur. Kommer sukkermassen opp i over 120 grader har får du harde karameller, eller til og med knekk. Godt det også, men nå var det supermyke og søte karameller vi var ute etter.
Fløtekarameller med vanilje
2,5 dl kremfløte
200 g sukker
150 g smør
100 g sirup, du kan velge om du vil ha lys eller mørk
en klyype maldonsalt
1 ts vaniljepulver, eller vaniljesukker

Karameller gjør mye seg selv. Ha alt i en vid kjele med tykk bunn. Sett i sukkertermometeret. Det skal gjerne stå i under oppkok, og ikke settes rett ned i en varm masse.

Kok opp med middels varme. Jo større og videre gryte du har, jo raskere går det.
La så massen på stå å putre og koke til den får farge som karamell og blir jevn og fin. Det kan ta alt mellom 15 minutter, og 45 minutter. Du trenger ikke drive å røre i underveis. Men følg med på sukkertermometer. I det det passerer 110 grader må du begynne å følge litt med.

Har du ikke sukkertermometer er det dråpetesten som teller. Ha et glass med kaldt vann ved siden av komfyren. Slipp en dråpe av karamellmassen i vannet. Om den flyter utover må det koke litt til. Om du kan forme en kule av det er karamellene klare.

Har du sukkertermometer vil du ha en temperatur på rundt 120 grader.  Men ikke over. Ved 120 grader blir karamellene harde. Ved 117 grader får du herlige, myke karameller.

Ha karamellmassen over på et bakepapir. Gjerne i en form, og avkjøl

Før karamellmassen er helt stivnet, deler du opp i mindre biter og pakker i cellofan eller bakepair. Mellomlagspapir fungerer også helt fint som innpakning. Om karamellene dine holdt rundt 117 grader kan massen få stå natten over før du deler den. Har du kokt karamellene harde, må du dele de opp før du stivner.

Da gjenstår det bare å ha karamellene i en boks, eller gavepakninger til venner. De bør oppbevares i kjøleskap mellom spisingen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør