Landbrød

 Det er vel få ting som slår lukten av nybakt brød :) Legger du til sprø skorpe og smører med mykt, kanskje pisket smør, trenger du kanskje nesten ikke mer.


Det startet egentlig med surt og kaldt vær. Den ene stormen ble avløst av den neste. Orkan i kasta var mer normalen enn unntaket. Suppevær. Vi skulle ha suppe. Og heller enn de litt tamme, ferdige hvitløkmsbaguettene du kan plukke med deg fra en frysedisk nær sagt hvor som helst, ville jeg lage et raskt og enkelt brød. Valget falt på et landbrød. Og smøret ble fylt med frisk hvitløk og bladpersille, og pisket til det ble kremet og mykt. Trikset her er å brune noe av smøret, la det stå å avkjøle litt, og så piske det opp sammen med temperert smør.

Men nå skulle det handle om brødet. Som den ene dagen ble laget i full fart, og ferdig på godt under to timer inkludert for- og etter heving. Og dagen derpå fikk litt bedre tid til å stå å utvikle seg. Begge deler gikk bra.

Landbrød
Til ett mellomstort brød, eller doble for 2-3 små brød

425g hvetemel
75 g siktet rugmel
5 g salt
ca 5 g gjær
350 g kaldt vann

Bland sammen hvetemel og rugmel. Rør inn gjær og salt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin når du tilsetter vann, og la deigen eltes rolig i en 20 minutter.
Dekk til, og hev deigen til dobbelt størrelse.

Ha deigen ut på et bakebord, og brett og form brødet til ønsket form.
Jeg har brukt en hevekurv for å få det fine mønsteret, og formet brødet som en stor bolle før jeg la brøddeigen ned i. Selve kurven har fått et lett dryss av rismelk før jeg la deigen ned i.
La etterheve til dobbelt størrelse.

Sett ovnen på 250 grader. Sett ned til 220 grader når du setter inn brødet.

Når brødet er ferdig hevet, legger du, eller velter, brødet over på en bakeplate kledd med bakepapir.

Stek brødet midt i ovnen i 20-25 minutter. Litt ettersom størrelsen på brødet.

La det nystekte brødet hvile litt før du skjærer i det.

Og går det som hos meg, må du bare legge planer for mer brødbakst dagen derpå :)




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør