Kjapp kyllingramen

 Ramen går for å være en japansk rett. Det er feil. Den er kinesisk, men fant altså veien til Japan. Det er en nudelsuppe, originalt basert på svinekraft og sobanudler. En tynn, japansk nudel laget av bokhvete.

Det som virkelig fikk ramen slik vi kjenner den på matbordet, var "Instant noodles". Det var en japaner som sto bak oppfinnelsen der nudlene ble tørket ved at de ble frityrstekt, og deretter myke og gode igjen i kontakt med varmt vann. Gjerne da som en suppe kokt av kyllingben, soya og kjemiske krydder fra en liten pose. Høres nok kjent ut for de fleste av oss... Det var billig mat da, og det er billig mat nå.


Varianter over nudelsuppe er det mengder av. Det er ikke en fasit til hvordan dette gjøres. Likevel vil nok en del insistere på kraft kokt lenge, og det er klart det finnes en del "regler" en del vil forholde seg til. Selv om utgangspunktet altså var kraft tilsatt nudler og unami i form av en pose MSG (Monsodium Glutamate). Vil du lese og lære mer om ramen anbefaler jeg denne artikkelen fra Helleskitchen.

Om du ønsker å lage en enkel og rask ramen versjon hjemme, kan du lese videre her :)

Kjapp kyllingramen

200 g valgfrie nudler

4 egg

2 gulrøtter

2 vårløk

100 g spinat

2 røde chili

1 tommel fersk ingefær

2 fedd hvitløk

1 ss sesamolje

1 liter kraft basert på dashi eller kyllingbuljong

3 ss soyasaus

4 kyllingfileter

Nøytral olje til steking


Topping

Sprøstekt løk

Chiliflak

Frisk koriander

Lime


Sett stekeovnen på 180 grader.

Kok nudlene etter anvisning på pakken. Det er ofte eggenudler som brukes, men prøv deg gjerne med sobanudler eller Udon nudler også. Dette trinnet kan også gjøres rett i suppa når den står å putrer.

Sett over en kjele med vann, og kok smilende egg.

Vaks og skrell gulrot og vårløk, og skjær i tynne staver.

Rens hvitløk, chili og ingefær, og finhakk det.

Varm sesamolje i en kule, og fres hvitløk, chili og ingefær. Hell over kraft av dashi eller kyllingkraft. Dashi er en japansk kraft, og det finnes ulike typer av den. Felles for variantene er at de tilfører retten er ekstra dybde, unami. Den femte smaken. Spør der du handler andre ikke-europeiske matvarer. Jeg fikk en pakke på en kilo dashi da jeg spurte, og har for ramen i lang tid. Men har du ikke kan du altså bruke helt vanlig kyllingkraft. En litt annen smak, men det blir godt det også :)

Ha også i soyasaus i kraften. La suppa få stå å putre mens du gjør klar resten.

Tørk av kyllingfiletene, og brun de rask i en panne på middels varme

Sett kyllingfiletene inn i ovnen til de er gjennomstekt. Cirka 8-10 minutter.

La fileten hvile 3-4 minutter før du skjærer dem i skiver.

Da er vi klare.. Du kan la hver enkelt sette sammen sin egen ramen skål, eller "montere" på vegne av alle.

Legg spinaten i bunn av bollen. Øs over nudler og suppe. Legg gulrot og vårløk over, før du topper med kylling og egg. La hver enkelt skvise over lime, strø over noen chiliflak, sprøstekt og lik og grovhakket frisk koriander :)


 

Kommentarer

  1. Takk for oppskrift. MSG er direkte livsfarlig. Kan føre til alt fra hodepine, demens og kreft. Foreslår buljong i stedet ja.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør