Polarbrød

"Må det her være nordmenn som viser vei - Må det være det norske flagg som vaier over vår pol" skrev Nansen i en eldre språkdrakt da han hadde fått det for seg å reise med polarskuta Fram til selveste Nordpolen. Ikke lenge før hadde mannen gått på ski til Grønland finansiert av danske kaffepenger. Men nå skulle norsk ære gjenopprettes.
Mannen fikk penger fra Det Norske Storting, og reiste avgårde i 1893. Først tre år senere var han til tilbake. Planen var å fryse skuta fast i polarisen for å for å så forske på hittil ukjente havstrømmer. 

Fram ble spesialkonstruert av Colin Archer for å tåle skruisen. Og skipet sto også i mot presset og frøs fast nøyaktig slik Nansen hadde tenkt. Han drev riktignok ikke rett mot polpunktet. Og dermed bestemte mannen seg for å legge avgårde på ski igjen. 

Han nådde ikke polpunktet, men var tvunget til å snu. Etter å ha overvintret i en jordhytte på Frans Josef Land la han i vei mot Spitsbergen i kajakk sammen med sin venn, fyrvokter og proviantforvalter Johansen. Masse uhell, en slåsskamp med isbjørn og noen fler eventyr senere ble de reddet. 15 måneder etter at de forlot Fram. Tre år etter å ha forlatt Norge. Galskap, men du verden for noen historier. 

Polarbrødene har kanskje fått sitt navn fordi de er like nedfrosset som både Fram og Nansen var under polekspedisjonen. Det hører med blandt i historiene at Nansen hev seg i isvannet for å redde kajakkene for seg og hans følgesvenn Johansen, i det de var i ferd med å drive bort med alt de hadde av utstyr. I siste liten, og med livet som innsats reddet Nansen kajakkene. I det han klarte å klatre opp av vannet ble klærene forvandlet til ett ispanser. Johansen redder livet hans ved å få av han det våte, låne han sine klær og putte han i soveposen. Selv vandrer han rundt i timesvis i bare trusa. 

Men nå gjaldt det brød. Brød ungene elsker å spise og så gjerne vil ha i matpakka eller på tur. Frosset ned og tint opp nærmest som Nansen selv, før salg og tilsatt det meste som gir holdbarhet. Bak den likegjerne selv. Ha i matboksa. Og er du i Oslo tar du turen til Fram og Bygdøy. Tar ned niste og tar ett dypdykk i historien før en tur på stranda. Helt perfekt! Og passe spennende for de fleste av oss. Det er en fin liten båttur fra Aker Brygge. Og hvis vi alle roper høyt nok kan vi kanskje kjøre denne museumsbåten på Ruter billett igjen..
Polarbrød
150g havregryn 
400 g sammalt hvete
300 g hvetemel 
15g fersk gjær eller 1/2pk tørrgjær 
1 ss flytende honning eller sukker
1 ts salt
4 1/2 dl melk
2 dl vann
1 dl nøytral olje

Ha havregryna i en foodprossesor og finmal dem. På den måten får du en fin, jevn deig uten frø og klumpen barn plutselig ikke liker. 

Ha alt det tørre i bakebollen. Bruker du tørrgjær har du i det. Bruker du fersk gjær kan du røre ut denne i vannet først. Vannet skal være fingervarmt. 

Melka varmer du også til den er fingervarm. Tilsett væske i melet. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Oljen har du i til slutt og lar maskina kjøre og elte sammen deigen en ti minutter. 

La den få heve på ett lunt sted en time omtrent. 

Ha så deigen ut på bakebordet. Del i to. Og deretter deler du hvert emne i 12 mindre emner. Det enkleste nå er å forme disse som små boller, og deretter kjevle de til runde, små brød. 

Jeg har også kjevlet ut hele emne og brukt former for å lage brød med hjerteform for eksempel. Gjør du det må du bare bruke omtrent like stor form på hvert brød slik at du oppnår omtrent samme steketid på alle brødene. 

Ha polarbrødene på ett bakebrett du har dekket med bakepapir. Lag små hull som ikke går helt igjennom med for eksempler noen spisepinner.
Dekk brettet med ett klede, og la det etterheve i 10-15 minutter. 

Sett ovnen på 225 grader. Stek brødene med over- og undervarme midt i varm ovn, en 9-10 minutter. 

La de avkjøle på en rist under klede. Da holder de seg myke. 

Oppbevar brødene i fryseren. Smører du marpakke om kvelden er de tint i matboksa til storefri og matpausen neste dag. Eller de kan tines i brødrister, eller med varmluft 175 grader, 3-4 minutter. Legger du dem på benken tar det en halvtime omtrent.

Akkurat som med pitabrød kan disse skjæres langs kanten og fylles med pålegg etter ønske og behov. Eller om du bare smører opp på.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Verdens eneste boller