Marokkansk kyllinggryte

Et krydder som virkelig sier og smaker av Vest-Afrika er ras el hanout. Det er en krydderblanding. Og som med krydderblandinger flest, finnes den i mange varianter og styrker. Hver krydderhandler har sin blanding. Den er rett og slett litt som garam masala er for indisk mat.
Navnet ras el hanout betyr noe sånt som "fra øverste hylle", og henspiller da på det at her blandet krydderhandleren noen av sine fineste og beste krydder. Gjerne et helt dusin. Noen vil insistere på at det skal være akkurat 12. Andre ser kanskje litt mer gjennom fingrene med akkurat det.

Ras el hanout blir da gjerne en blanding bestående av kardemomme, spisskummin, nellik,  kanel, muskatnøtt, muskatblomme,  alleånde, chili, ingefær, gurkemeie, korianderfrø, paprika, bukkhornkløver og pepper. Eller tolv av disse.. Det lukter himmelsk allerede i det du åpner posen. Og gir løfter om et herlig måltid.

Du kan selvsagt lage din egen krydderblanding, og prøve deg fram. Men kommer du over en boks, eller pose kan det jo være verdt å ta med seg for å teste ut. Du kan bruke krydderblandingen i kjøttboller, couscous, i en marinade til grillkjøttet. Eller som en ekstra piff i saus.

Jeg har forsøkt meg på en gryte som egentlig var en lammegryte, men som ble like god med den mer hverdagslige kyllingen. En hel kylling delt i biter, eller hele kyllingfileter har fått stå å trekke lenge. Har du ikke ras el hanout, men har lyst til å prøve:bruk pepper på kyllingen. Smak heller til med chiliflak senere.
Marokkansk kyllinggryte
1 kylling eller 700-750 kyllingfilet
2 ss olivenolje
1-2 ts ras el hanout
2 løk
5 fedd hvitløk
5 tørkede aprikos
2 ts malt spisskummin
2 ts malt koriander
1 ts tørket oregano
1 ts chiliflak
4 ss sitronsaft
2 laubærblad

spinat
blomkål

couscous eller poteter

Bruker du en hel kylling deler du den i mindre deler. Lår for seg, osv.. Gni kjøttet inn med ras el hanout. Varm olivenolje, eller annen stekeolje i en dyp panne eller kjele. Brun kjøttet. Det kan godt være at dette må gjøres over to omganger. Ta kjøttet ut av panna, og sett til side.

Ha i mer olje om det trengs, før du steker løken i den samme panna, til den er gyllen. Gi løken god tid til å bli myk og gyllen. Gjerne en ti minutter.

Ha i hakket aprikos, hakket hvitløk og de andre krydderne i med løken. Jeg har også forsøkt med med tørket mango i mangel på aprikos. Det gir en litt annen smak, men en god sødme. Surr videre et par minutter mens du rører. Pass på at det ikke svir seg.

Ha over sitronsaft. Kok inn enda et par minutter. Ha så kyllingen tilbake i panna med resten. Få med eventuell kjøttsaft som har rent ut. Ha i laubærblad, og vann så det dekker kjøttet. Kok opp, før du skrur ned varmen.  La det få stå å putre med lokk i alt fra 30-90 minutter. Det kommer litt an på kjøttstykkene dine. De skal bli møre. Men ikke tørre. Og sausen kan godt få koke godt inn. Du vet det er klart når du kan rive kjøttet fra hverandre med en gaffel. 

Smak til med salt og pepper. Hvis du vil bruke poteter, skreller du de og har i terninger mot slutten av koketiden. Akkurat så de får bli møre sammen med kjøttet.

Jeg har brukt couscous, men velger å ha i litt grønnsaker helt mot slutten. Her har jeg brukt spinat. Men jeg kan tenke meg at både blomkål og brokkoli også går bra, enten i gryta, eller ved siden av.

Couscous lager du etter anvisning på pakken. Som regel en lik mengde vann i forhold til couscous, og ganske kort trekketid. Gjør i stand cousccousen etter at du har trukket gryta av varmen, mens den får stå å kjølne ne.

Server marrokansk gryte over couscous, og drøm om kryddermarkedet i Marrakech.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Verdens eneste boller