Kyllingkofta

Av og til får jeg en dille på indisk. Jeg vet ikke om det er høsten, eller meg.. Men jeg føler for en tykk saus. Mye smak. Og duften av kanel og kardemomme.
En skikkelig tikka masala. Tandoori. En brennheit curry kan friste. Men en raskere og mer familievennlig variant er alldeles ikke å forakte. Fordelen er både at alle hender kan settes i arbeid, og her tar jeg heller ingen hensyn til ganer eller vaner. Det er dette som serveres.

Det er kjøttboller. Eller kofta som det da heter på indisk. Det lukter godt. Og det smaker godt. Og ved å forsteke i ovn, for deretter å koke de ferdige i sausen får du saftige, digge boller.  

Du kan bruke kjøttdeig av lam, karbonadedeig, eller kjøttdeig. Men jeg har brukt kjøttdeig av kylling og kalkun. Skikkelige smaksrike kyllingboller. A la India.
Kofta (kjøttboller)
400 g kyllingkjøttdeig
2 hvitløksfedd
1 ts garam masala
1 ts gurkemeie
1 ts chilipulver 
1 ts malt koriander
1/2 ts malt kardemomme
1 egg
salt
pepper

Saus
1 gul løk
3 hvitløksfedd
3 cm revet frisk ingefær
olje  f.eks raps eller soya
1 boks kokosmelk, eller 4 dl
2 store skjeer tyrkisk yoghurt eller matyoghurt
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts malt koriander
1/2 ts kanel
50 g mandelmel
1 rød chill

Vi starter med kjøttbollene. Du må hakke hvitløksfeddene. Ellers er det bare å røre sammen.
Form små kjøttboller. Det er ofte greit å bruke en spiseskje du dypper i kaldt vann. Legg kjøttbollene på et stekebrett. Jeg legger altså et bakepapir under, så de ikke henger fast i plata. Og her får jeg god hjelp fra flere rene hender.

Sett ovnen på 200 grader, og la bollene steke i 15 minutter. Da er de nesten ferdige. Men bare nesten.

De skal nemlig få godgjøre seg i sausen.

Ha løk, hvitløk, ingefær og olje i en noe der du kan kjøre det sammen til en slags pasta. Altså en morter, eller en beholder der du kan bruke stavmikser, eller foodprossessor. Ha pastaen i en varm panne, og la det frese litt. Ikke brunes. Bare frese.  Ha i alle de tørkede krydderiene. Hell over kokosmelk, og yoghurt. Ha i en hakket chili for litt mer styrke. Smak det hele til, og la det koke en 5-10 minutter. Jevn sausen med mandelmel. Om du ikke har mandelmel kan du bruke egenmalte mandler. Det er jo ikke verre. Du trenger ikke skålde dem. Men legg dem gjerne litt i bløt før du maler.

Da kan du ha i kjøttbollene, og la det småkoke videre i 10 minutter til.

Til dette har vi basmatiris og raita. Kanskje en chutney. Mangochutney er jo ganske vanlig. Men plommechutneyen eller eplechutney fra eget hushold er slett ikke å forakte. Nystekte nanbrød. Eller noen grønnsaker. Eller du kan rett og slett servere som wraps med litt salat, raita, eller rømme. Og selvsagt, enda litt koriander drysset over.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Verdens eneste boller