Boller og kanelboller - tangzhong
Har du først forsøkt å bake med tangzhong metoden, vil du aldri gå tilbake! Makan til luftig bakst!
Tangzhong er en asiatisk bakemetode, der du lager en jevning av mel og melk som du senere har i deigen. Ved å ha i varm væske i deigen klarer du å tilsette mer væske enn det som er vanlig. Og resultatet er super saftige, myke og luftige boller! Eller brød om det er det du baker. Men foreløpig har jeg ikke prøvd meg på annet enn litt ulik bollebakst.
Det sies at de også blir ekstra holdbare, men det har jeg i grunnen ikke fått sjekket ut. For disse bollene får bein å gå på, og forsvinner raskt.
Oppskriften er Krem Elin sin https://krem.no/hjem/boller-og-kanelboller-tangzhong-style/. Gjør klar for helga :)
Tangzhong er en asiatisk bakemetode, der du lager en jevning av mel og melk som du senere har i deigen. Ved å ha i varm væske i deigen klarer du å tilsette mer væske enn det som er vanlig. Og resultatet er super saftige, myke og luftige boller! Eller brød om det er det du baker. Men foreløpig har jeg ikke prøvd meg på annet enn litt ulik bollebakst.
Det sies at de også blir ekstra holdbare, men det har jeg i grunnen ikke fått sjekket ut. For disse bollene får bein å gå på, og forsvinner raskt.
Oppskriften er Krem Elin sin https://krem.no/hjem/boller-og-kanelboller-tangzhong-style/. Gjør klar for helga :)
Boller og kanelboller
Jevning
40 g hvetemel
200 g melk
Lag en jevning av mel og væske. Du har i en kjele, og varmer opp til kokepunktet mens du rører godt for å unngå klumper. Det er litt som å lage en saus. Den tykner til etterhvert som den blir varm. Slapp av, det er sånn det skal være. Avkjøl til romtemperatur.
Resten av bolledeigen
460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
175 g kald væske, du kan gjerne bruke melk
2 ts kardemomme
En klype med salt
1 egg om du ønsker
75 g smør i terninger
Smøret kan være kaldt, eller romtemperatur. Det er ikke så farlig. Smøret tilsettes først etter at deigen har eltet cirka 10 minutter.
Evnt kanelfyll
100 g smør
100 g sukker
1 1/2 ss kanel
Røres godt sammen
Ha alle ingrediensene, unntatt smøret,(og fyllet) i en bakebolle. Jevningen skal ha avkjølt til romtemperatur. Elt deigen i 15-20 minutter. Etter cirka 10 minutter har du i smøret. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, og la den gå for fullt de siste 5 minuttene.
Vil du ha i rosiner, sjokolade eller annet tilsettes dette mot slutten.
Dekk til deigen i bollen, og la heve til dobbel størrelse.
Ha deigen ut på bakebordet. Lag ønsket type bolle. Vanlige boller. Sjokoladeboller. Rosinboller. Fastelavensboller. Pistasjeboller.
Ha bollene på et bakebrett dekket med bakepapir. Sett til etterheving i 35-45 minutter.
Vil du, pensler du bollene med egg, melk eller lignende.
Stek bollene på 225 grader midt i ovnen i 7-12 minutter.
La de avkjøle litt før du gyver løs. De varer ikke lenge...
Kommentarer
Legg inn en kommentar