Lussekatter
Ett av livets store mysterier er hvorfor Lucia alltid skal være hun lyshårede.
Om nå er Lucia en av syv kvinner i tillegg til Jomfru Maria, som feires med navn, innen den romerske kirken. Og det skjer med lystog og boller med øyne sånn rundt den 13.desember hvert år. Og har vært en tradisjon som har voldet mang en mørkhåret jente hjertesorg opp gjennom oppveksten. For hvorfor skulle hun alltid ha lange lyse lokker?
Noe har endret seg. Lucia er til tider en gutt. Mørk. Lys. Korthåret og mørk. Bollene er gjenganger. Og ferske boller er godt. Også med gulsottaktig utseende og mørke øyne.
Lussekatter
5dl melk
150g smør
1 egg
1 dl sukker
1/2 ts kardemomme
1g safran eller 1-2 ts gurkemeie
25g gjær
1 ts salt
Cirka 12 dl hvetemel
Ha smør i en kjele og la det smelte. Ha over melk, og varm til cirka 37 grader, eller fingervarmt. Tørrgjær tåler litt mer varme enn fersk gjær.
Ha væsken i en bakebolle. Ha i ett egg. Rør godt. Ha i gjær og rør inn. Deretter tilsettes sukker og krydder. Bland inn mel til deigen er passe. Sånn mellom 10 og 12 dl. Det er bedre at deigen er litt våt, enn for tørr. Den skal slippe taket i sidene på bollen. Men bollene blir saftigere om du klarer deg med mindre mel.
Så må deigen få heve på ett lunt sted til dobbel størrelse. Dekk til med litt plast.
Hvor lang tid det tar kommer selvsagt an på hvor varm væske du brukte, og hvor varmt rommet er. Når deigen er hevet har du den ut på ett bakebord.
Del deigen i cirka 20 emner, og form lussekatter. Ha dem på ett bakebrett dekket med bakepapir.
La lussekattene etterheve en 30 minutter mens du forvarmer ovnen til 225 grader.
Om du vil ha mer glans på lussekattene pensler du dem med ett sammenvispet egg før steking.
La dem steke midt i ovnen, 10-12 minutter.
Avkjøl på rist. Og hent hjem alle ungene i gata.
Kommentarer
Legg inn en kommentar