Youghurtciabatta
Ciabatta er italienske fine, små brød. Ordet ciabatta betyr tøffel. Og vi kan jo lure på om det betyr at de er spesielt slappe, kun til hjemmebruk eller best om morgenen.
Hos bakeren vil dagens ciabatta ofte være laget av en surdeig. Det er gode brød det! Men i alle har en surdeig i livet på kjøkkenbenken. Eller en baker på hjørnet. Da er det lov å jukse.
Surdeig ble erstattet av sur melk. Eller youghurt i mitt tilfelle. Men har du kefir eller kulturmelk gjør det samme nytten. Brødene blir myke inne i, sprø i kantene og litt syrlige. Akkurat sånn vi vil de skal være. Og så er de eltefrie. Veldig lettvint. Litt som en tøffel.
Youghurtciabatta
400g hvetemel, evnt halvparten speltmel
1/2 ts tørrgjær
1,5 dl youghurt naturell
2 1/2-3 dl lunkent vann
1 klype salt
Ha de tørre ingrediensene sammen i en bakebolle. Jeg har forsøkt meg både med kun hvetemel, og med halvparten speltmel. Rør sammen youghurt og vann. Jeg har brukt tykk, gresk youghurt som jeg er så glad i her.
Rør væsken sammen med det tørre. Deigen skal være litt klissete, men ikke flytende.
Dekk med plast, og la deigen heve 10-12 timer på kjøkkenbenken.
Sett bakeplaten din inn i ovnen, og varm opp til 225 grader.
Ha deigen ut på et melet bakebord. Få den samlet, og begynn på brette deigen en fire-fem ganger så den blir dekket av mel. Del leiven i seks biter.
Ha de seks brødene over på den allerede veldig varme bakeplaten. Stek dem i 20 minutter.
Avkjøl på rist før de serveres.
Kommentarer
Legg inn en kommentar