Tom Yam Thalee - skalldyrsuppe
Det var en sånn dag, da været rett og slett ikke kunne bestemme seg. Sola skinte gjennom regnbygene. Og skyene hadde intern brytekamp.
Men om ikke været hadde bestemt seg, hadde jeg det. Jeg skulle ut. Og jeg skulle på tur. Luft er omtrent like livsnødvendig som mat. Så sånn ble det. Og i en aura av overmot la jeg og ei venninne avgårde. Vi møtte sol, regn og snø både på bakken og fra oven. Og gav oss mens leken enda var god.
God var også dusjen hjemme. Og suppa som fulgte. Den suppa der en ikke helt kan bestemme seg for om den er mest sterk, syrlig eller salt. Eller mest litt av alt. Akkurat som været, men bedre.
4 sjøkreps eller 8 tigerreker
1/2 kg blåskjell
4 dl kyllingkraft
4 dl kokosmelk
4 kaffirlimeblader
1-3 ss fiskesaus
2 ss limesaft
1 ts sukker
5-6 cherrytomater i båter
En neve frisk koriander
Pasta
4 stilker sitrongress
2 sjalottløk eller 1/2 løk
2 korianderrøtter
2 små, friske chili
3 cm ingefær
1 tomat
1/2 ts salt
Begynn med pastaen. Dette er selve krydderet for retten. Ha sitrongress, løk, korianderrøtter, chili og ingefær i en foodprossesor og kjør det sammen. Eller bruk en stavmikser, eller morter.
Om du bruker sjøkreps, rens dem for skall og tarm. Det samme gjelder for tigerreker.
Ta skallet. Fres i en kjele. Ha i pastaen og en tomat. Fres litt til.
Hell over kyllingkraft og kokosmelk. Ha i limeblader, og la det koke i 10-15 minutter. Sil av så du får en ren suppe uten skall.
Vask og rens blåskjellene. Ha i tomater, skjell og sjøkreps eller reker i suppa. La det trekke ferdig .
Smak til med fiskesaus, limesaft og sukker. Det skal smake både sterkt, salt og syrlig. Ha over litt frisk koriander. Og server.
Kommentarer
Legg inn en kommentar