Vårruller med vanedannende dipsaus du lager selv

I det du føler at du har reist langt og litt lenger enn langt. Flyplassen er litt for klam, og ene kofferten dukker liksom aldri opp på båndet som snurrer sakte rundt i sin egen verden uten omtanke for dine trøtte bein og svette unger. Da hiver du deg i første og beste taxi og viser sjåføren ett ark med adressen til leiligheten du har leid og satser hardt på fungerende GPS og ærlige mennesker. At flere byer kan ha bydeler med samme navn har faktisk ikke slått deg en gang. Og i det taxien stopper i en stille bakgate der ingen ser ut til å tørre å åpne vinduslemmene lurer du litt på om du er blitt rundtlurt. Av en eller annen. Litt uvisst om det er utleier eller taxi.

I det baksiden av arket åpenbarer seg for sjåføren får du en skyllebøtte på ett språk du overhode ikke mestrer. Du oppfatter noe om farlig nabolag (tror du om det ikke er hjernen som spiller deg ett puss), og feil by. Før det er klampen i bånn, og tvers gjennom byen, over til nabobyen, til det som viser seg å være sjåførens nabolag.. Fortsatt litt usikker på hvem som lurte hvem betaler du dobbelt takst og kjenner du trenger noe mat og drikke.  Fort. Ungene helst for litt siden. Sikkett en time. Det er for tidlig på kvelden til at restaurantene er åpne. Butikkene aner du ikke hvor er. Men opp i en sidegate skimter du i alle fall en McDonalds! 

En hver bygd med respekt for seg selv har da en kinarestaurant med take away tenker du da. Selv i Indre Grungedal og Ytre Ingenmannsland der ingen skulle tro at noen kunne bo har de vel noe sånt. I dype fjorder, og blandt høye fjell digger vi kinamat mer enn noe annet, nesten. Vi kjenner varmen i det den afghanske kokken åpner hjertedøra og smiler til deg under en diger rød lampett som viser at dette vitterlig er en kinarestaurant. Bak svinser ei thaidame mellom bakker med alskens greier du vet blir grei nok kinamat i en fei. De serverer kjøttkaker og vårruller i isopor på bare 20 minutter. Og stekt ris. Er det modig spiser du innbakt kyllling, kebab eller indisk chiken tikka. Ikke rart vi tar med oss spaden, og graver oss ned i kinesiske menyvalg og valgets kval så alle kan bli mette. 
Med litt mindre bagasje så kan det jo være moro å prøve seg på kjøkkenet selv. En klassiker som slår an hos liten og stor. Opprinnelig vietnamesisk, med navn som forteller at dette er en av mange småretter som hører til på vårfesten. Den kan vi godt feire litt sånn året rundt. 

Vårruller 
1 pakke vårrull pastery
100 g glassnudler
1 finhahhet fedd med hvitløk
1 finhakket gul løk
1 finhakket frisk chilli
1/2 kylling, eller 250 g kjøttdeig av svin eller kylling
100 g kokte reker 100 g spisskål
100 g revne gulrøtter
50 g rå og usaltede peanøtter (om du vil)  1/2 ss fiskesaus
1/2 -1 ss soyasaus
salt
3 ss hakket frisk koriander

1 egg til pensling
vegetabilsk olje til steking, om du ikke steker i stekeovn.
Tilbehør og dipsaus
4-5 ss søt chillisaus til servering
eller/og en dipsaus (vær forberedt på at den kan virke sterkt vanedannende og utkonkurrere chillisausen fra flaske.. fullstendig)
1 fedd hvitløk
1 ss limesaft
1 ss hvitvinseddik
1 ss fiskesaus
1/4 ts salt
1/2 ss brunt sukker
0,25 g vann
1 ss frisk koriander
For en fullverdig middag lager du en råkostsalat og koker ris til.
Ellers er det fint som forrett, eller snackmat. Vi har det gjerne ved siden av sushi, som av uklare grunner har litt blandet mottagelse blandt hjemmets beboere.
Hakk og del opp alt du trenger til fyllet i vårrullene. Bruk rivjern på både gulrøtter og kål. Eller bruk stavmikser. Det er ikke alltid jeg har med glassnudler, men det drøyer selvfølgelig maten. Nudlene klipper du i biter og har i en bolle med kokende vann i fem minutter. Hell dem deretter rett over i en bolle med kaldt vann.

Fres løk, hvitløk og chilli i panna. Ha i revne gulrøtter, spisskål og kylling som du river i små små strimler. Eller om du bruker kjøttdeig har du den i og steker opp sammen med løken. Bland inn nudlene. Rekene. Nøttene. Ha i hakket koriander, og smak til med fiskesaus og soyasaus. Og la det held avkjøle.

Du kan selvsagt ha i andre ting om du vil.  Bønnespirer. Eller paprika. Krabbekjøtt er også godt i vårruller. Det blir litt sånn taco på vietnamesisk. Ha i det du har og liker.

Pisk egget. Dette skal du bruke som lim på vårrullarkene.
Vårrullark kjøper jeg ferdig på innvandrerbutikken. Disse er frosne, og må få tine en times tid før du bruker dem. De blir fort tørre, så dekk til med ett vått klede, eller noe plast mellom hver vårrull. Riv av ett og ett ark forsiktig. Ha ut på arbeidsbordet og lag en og en vårrull.

Du kan også bruke rispapir. Jeg synes rispapir er litt klønete å arbeide med. Men du tar da ett og ett ark. Har det i kokende vann cirka ett minutt. Hold på begge ender så det ikke klistrer seg sammen. Og lager en og en vårrull.

Legg en spiseskje med fyll i hjørnet på hvert ark. Brett over hjørnespissen. Deretter bretter du sidene over fyllet, og ruller da sammen mot andre spissen til du får en vårrull. Lim spissen, og brett inn.
 Frityrsteker du, varmer du oljen i en kjele eller wok til cirka 170 grader. Stek bare 3-4 stykker av gangen, cirka to minutter til de er gyllenbrune. La dem renne av seg på en rist. Og la oljen bli skikkelig varm igjen mellom hver økt.

Eller du kan steke vårrullene i stekeovn. Legg dem da på ett stekebrett. Pensle med litt olje. Bland gjerne sammen 1 ss raps- eller solsikkeolje med 1/2 ss sesamolje, og bruk blandingen til pensling. Forvarm ovnen til 200 grader. Og la vårrullene steke i cirka 15 minutter. Litt sunnere. Litt mindre frityr. Og minst like gode spør du meg! Kanskje bedre også.

Lager du mange og vil fryse ned til en rask middag eller tre senere fryser du rullene ned før steking. Rask og rykende fersk mat neste gang vårrull behovet melder seg.
Ha en riktig fin vårfest!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Verdens eneste boller