Bami goreng - indonesisk stekte nudler

Hør alltid på erfarne fjellfolk! Vend i tide! Ta alltid med råd fra tidligere utenlandsfarere og globetrottere på tur.. Sånn endte altså min søster og jeg rekende langs kanalene i Amsterdam på jakt etter dette ene stedet vi bare måtte innom. Som kjent er Nederlandsk mat synonymt med Indonesisk, og ingen drar hjem fra Amsterdam uten å ha inntatt minst ett skikkelig rijstaffel. Mange småretter, gjerne servert på rekke og rad, eller i høyden. Og vi visste akkurat hvor vi skulle. Sånn området 9 Stratjess`ish, og nede i der.
Vel, kanskje ikke helt.. Navnet på stedet var klart. Men vi lignet kanskje mest nyankomne dansker i sunnmørsalpene da ett par karer lurte på om vi var fullstedning lost. Noe vi jo i gunnen var. Med hjelp av våre nye fantastisk hyggelige og hjelpsomme kompasslesere fant vi det sagnomsuste land, og ei låst dør.

Det endte med sushi som ei fullgod erstatning, og ett høytidelig løfte om å bestille bord dagen derpå. Hadde det bare ikke vært for at døra var like stengt og låst da. Løsningen var like nær som googel i en by der de serverer indonesisk ved hver bro, og på hvert hjørne, i tråd med god gammel kolonistil. Her har kolonistaten virkelig fått sette sitt preg på landet gjennom over 300 år med Nederlandsk koloniherredømme.

Mest kjent er nok Nasi goreng, indonesisk stekt ris. Men det er, nærmest selvsagt, også en variant med stekte nudler, bami goreng. Sånn for variasjonens skyld. Det er like mange oppskrifter for goreng, som det er folk som lager det. Litt som en lapskaus. Bruk av det du har. Eneste som står fast er at om du lager Nasi Goreng bruker du ris, i bami goreng er det nudler, og i mi goreng kutter du ut kjøttet siden det er vegetarvarianten.

Bami Goreng
350 g asiatiske nudler, gjerne eggnudler eller da baminudler
2 egg
3 ss olje
2 kyllingfileter, eller en halv ferdig stekt/grillet kylling
2 hvitløksfedd
Cirka 1 cm frisk ingefær
2 ss hakket koriander
0,5 dl kyllingbuljong, eller grønnsaksbuljong 
1 liten løk
1 gulrot
3 vårløk, eller 1 purre
1 chilli
150 g rensede reker
1-2 ss sambal olek (indonesisk chillipasta)
4-6 ss ketjap manis (indonesisk søt soyasaus)
En håndfull usaltede peanøtter
1-2 ss fiskesaus
1 lime

Nudlene koker du etter anvisning. Det samme gjelder selvsagt om du vil lage nasi goreng. Da bruker du langkornet ris som du koker opp. Når de er ferdig kokt har du de tilside på ett fat for avkjøling. Du skal ikke sette det i kjøleskapet.

Visp sammen eggene. Stek en tynn omelett i olje i en panne eller wok. Ta ut, og la den avkjøle seg litt på en tallereken. Skjær omeletten i tynne strimler.

Mange vil nå seke løken for seg. Det er i grunnen valgfritt. Men, kutt en liten gul løk, eller en sjalottløk i tynne skiver/båter. Ha olje i panna eller en wok, og nærmest frityrstek løken! Ta den ut og la renne av seg på ett matpapir som du kan legge på en tallerken. Den sprøstekte løken har du over retten siden.

I den litt enklere varianten har du bare i løken litt etterpå sammen med de andre grønnsakene. 
Bruker du kyllingfilet har du denne i først for å få kyllingen gjennomkokt. Ha sambal olek, hvitløk og ingefær  i en panne eller wok, og la det få ett par minutter fresing under omrøring. Ha i buljong, koriander og kyllingen i 4-5 minutter.

Deretter har du i løken, om du da ikke har valgt å sprøsteke den, finsnittet gulrot, vårløk og chilli. La det koke videre i en 4-5 minutter til gulroten er akkurat passe kokt. Det vil si ikke ihjelkokt, men med litt tyggemotstand.

Ha i ketjap manis og rekene. Jeg synes det er godt å smake til med litt fiskesaus i stedenfor salt. Og synes alltid litt lime eller sitron frisker opp! Du kan også bruke rekepasta i om du har det. Men jeg synes altså at fiskesaus fungerer fint.

Rør inn nudlene og eggestrimelene. Ha over sprøstekt løk og nøtter. 
Smakte det kan du drømme om de elleve andre smårettene du ikke lagde, bestille en langhelg i Amsterdam eller spise litt til. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Verdens eneste boller