Hvit pizza med råstekt potet og chevre

Det gjentok seg hvert år. En rød opel stappfull av søskenbarn, en hund og ett sett besteforeldre dro på campingtur. Med campingvogn. Sommer som vinter, Hvert år, samme sted. To steder egentlig. Ett sommersted. Og ett vintersted. Vogna var parkert på fast plass. Bilen kjørt av farfar.

Sommerene ble tilbragt på Jeløya utenfor Moss. Kjent for mosselukta og Galleri F15. Og så var det da en campingplass der. Vi levde livets glade dager på stranda og svabergene. Eller satt på gjerdet utenfor butikken og kikka på gutta.
Den gang var poteter en selvfølge på alle middagsbord. Ingen poteter. Ingen middag. Min farmor var intet unntak der. Og poteter det hadde de på gården rett ved siden av campingplassen. Utstyrt med bøtte la vi avgårde. Av og til med noen kroner og ord til bonden. Av og til på slang. Potetslang.. Litt mer skittent en epleslang.. Du må faktisk grave i jorda for å få opp disse knollene. Hendene blir fulle av jord, og du risikerer å hilse på både meitemark og biller. Men det er nå langt bedre enn mark i eplet tross alt. Samtidig måtte minst en av oss holde blikket hevet i tilfelle bonden skal komme springende tvers over jordet. Sånn i ettertid tror jeg kanskje han ville sprunget rundt for å ikke ødelegge rankene. Men det hadde jo i grunnen vi allerede gjort.

Godt fornøyde med å bidra til husholdningen kunne vi i alle fall returnere med bøtta full av de nyeste nypotetene du kan tenke deg. Og fortsette å spise is og kikke på gutta. Eller bruke pengene på en bussbillett til Moss.

Pizzadeig med potet
2 store poteter
Ca 1/2 liter vann
1/2 ts salt
2 ts tørrgjær
0,5-0,75 kg hvetemel
100 g sammalt hvete
1 ss smør

Du kan selvsagt bruke din vanlige pizzadeig. Eller lage dobbelt så mye og til mange. Men poteter i deigen gjør bunnen ekstra sprø. Merkelig i grunnen all den tid dette nesten er som en litt smålubben og raus lompe. Men altså. Bunnen blir sprø! Og akkurat så tynn du kjevler den.

Skrell og del opp potetene i biter. Kok dem møre. Ta vare på kokevannet når de er ferdige. Mos dem, og ha i 3 dl av kokevannet. La det stø og kjølne til det er fingervarmt. Da har du i gjæren, og lar det stå å virke i fem minutter.

Så skal melet i. For hånd eller med kjøkkenmaskin. Ha i hvetemelet, salt, smør og sammalt hvete. Når  deigen er godt knadd har du i resten av vannet. Elt godt sammen. Cirka 10 minutter. Nå er deigen klissete vil du si. Og det er helt rett. Den skal være sånn.

Dekk til med plast, og la heve i to timer.

Kjevle ut bunnen. Ha godt med mel på bakebordet ditt.  Eller om det er som hjemme hos meg der hver mann sin pizza gjelder, kjevler du ut flere mindre bunner. Så kan hver og en legge på akkurat det de vil før steking. Du og jeg og vi to er garantert at alle liker maten. 

La bunnen etterheve en 30 minutter. Om du vil, forsteker du dem noen minutter på 250 grader før du har på topping. Jeg stikker da noen hull med gaffel rundt på bunnen. Føler meg litt som Jack the ripper. Og unngår at bunnene blåser seg opp som små ballonger der osten må teipes til sidene og grønnsakene festes med knappenåler.

Potetpizza
Pizzadeig
Rå poteter i skiver
Kremost, chevre  eller creme fraîche
Friske urter
God olivenolje

Ellers også om du vil
Ansjos
Oliven
Artisjokk
Tomat
Min mormor var muligens en av de første som lagde pizza her hjemme. Jeg liker å tro det i alle fall. Hun kom fra ferie i Roma, og satte i gang med pizzadeig og fyll når hun kom hjem. Hun hadde fått servert pizza. Og likte det! Noen måpende øyne og gapende munner vil jeg tro. Den var riktignok uten potet sånn hun hadde fått den i Roma. Og i motsetning til en del andre nordmenn på den tiden insisterte hun heller ikke på potet ved siden av pizzaen.

Men drar du litt lenger nord i Italia. Til Napoli får du pizza med potet. Hvit pizza. Uten tomatsaus. Med ost. Og da potet. Ikke ved siden av. På! Pizza med potet. Råstekte herlige poteter.

Bunnene er vi nå klare med. Forstekt,  eller ferdig utkjevlet og hevet. Klare til kamp nærmest.

Smør på chevre eller annen kremost. Du kan også bruke creme fraïsche. Skjær tynne skiver av rå potet og legg oppå. Du kan også ha på artisjokk, oliven og ansjos om du liker det. Tomater også. Det passer ypperlig sammen. Bare ikke overdriv. Italiensk pizza er enkel med få ingedienser. La smakene komme fram, framfor å drukne dem i andre smaker. Vær litt mer raus med urtene over, og til slutt drypper du over den beste olivenoljen din.

Stek på 225 grader til potetene er gylne og bunnen sprø.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Verdens eneste boller